Østrigsk robotteknik har ambitioner: Lettere hverdag og bedre bundlinje

SAC Center Syd/Øst henter Wasserbauer til Danmark for at automatisere udfodring og indskubning samt strø-arbejdet i sengebåse.

Valget faldt på Wasserbauer, da Søren Nielsen, indehaver af SAC Center Syd/Øst, kiggede rundt på markedet for at finde nye produkter.

»Det var først og fremmest robot-foderskubberen Butler Gold, jeg var interesseret i, og der har da også være en del henvendelser på netop den. Butler Gold er interessant, da den arbejder på en noget anden måde end de fleste andre robot-foderskubbere på markedet, fordi den snegler foderstrengen ind med sin vandretroterende snegl i stedet for at skubbe foderet ind. På den måde kommer foderet til at virke mere frisk foran køerne«, forklarer han.

Men på sigt ser han også en dansk fremtid for Wasserbauers øvrige løsninger til kvægbruget, der alle sigter på at automatisere ikke bare fodring og indskubning, men også flere andre tunge og arbejdskrævende opgaver i kvægstalden med ofte nytænkende løsninger.

Tre krav til teknik

I de senere år har Wasserbauer således høstet guld og sølv på EuroTier for en række løsninger, bl.a. et komplet fuldautomatisk fodringssystem inkl. automatisk udtagning af ensilage i siloen samt et robotsystem til at dække ensilage til og af med.

Det østrigske familiefirmas tilgang til teknik er gennem 30 år bygget op omkring løsninger, der skal opfylde tre krav:

Teknikken skal reducere kvægbondens arbejdstid.

Teknikken skal være økonomisk bæredygtig, fordi den skal sikre en bedre og fremfor alt ensartet fodring og en bedre mælkekvalitet foruden at spare arbejdstid.

Sidst, men ikke mindst er det også et erklæret mål, at Wasserbauers automatik-løsninger skal give forøget livskvalitet, dels gennem opfyldelse af de to første krav, dels gennem driftssikre og robuste løsninger samt app-baserede løsninger til styring og overvågning af besætning og teknik.

Øget interesse

»Der er flere holdninger til automatisering, og også mange blandede erfaringer med især de lidt ældre systemer til automatisk fodring. Men nutidens automatisering er på et helt andet niveau, også vedligeholdelsesmæssigt. Min egen fornemmelse er, at den øgede interesse, vi ser for malkerobotterne, kommer vi også til at se med fodringen, bl.a. på grund af udfordringerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft«, siger Søren Nielsen.

Faktaboks

Wasserbauer:

  • Det østrigske firma blev grundlagt for 30 år siden i forlængelse af, at stifteren Franz Wasserbauer udviklede et automatisk fodringssystem til sin egen kvægbedrift. I dag er firmaet markedsledende på flere europæiske markeder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.