Det er lige ved og næsten for hver fjerde danske mælkeproducent. De leverer nemlig mælk med et celletal på 200.000 til 250.000 og får dermed ikke fuldt kvalitetstillæg for mælken, som kun opnås, hvis celletallet er lavere end 200.000.
I følge den nyligt udkomne Produktionsøkonomi Kvæg 2016, som er udarbejdet af Seges, Kvæg, kan en kvalitetsforbedring af dansk mælk give 110 millioner kroner mere til landets mælkeproducenter. Det svarer til 33.000 kroner til hver mælkeproducent.
Bedre mælk gavner DB
Foruden at give et højere kvalitetstillæg og dermed afregning for mælken er der flere afledte positive effekter af en god mælkekvalitet. En analyse af 525 konventionelle besætninger viser, at dækningsbidraget pr. ko var 2.250 kroner højere hos gruppen, som fik maksimalt kvalitetstillæg på 8,5 øre pr. kg mod gruppen, som fik 6,5 øre pr. kg.
Forskellen tilskrives en generelt bedre sundhed og hygiejne på bedrifter, hvor mælkekvaliteten er i top.
Kommentarer