16 bud på den perfekte efterafgrøde i majsen

Succes med efterafgrøder i majs afhænger af såtidspunkt, såteknik, udsædsmængde og de valgte græsser. Årets grovfoderekskursion tester en række kombinationer.

Hvor stor betydning har såtidspunktet for efterafgrøderne i majsen? Hvilke sorter klarer sig bedst i bunden af majsen? Hvor stor udsædsmængde skal der til for at sikre en effektiv og godkendt efterafgrøde? Gør iblanding af en smule andre frø som f.eks. cikorie en synlig forskel?

Disse spørgsmål giver en af grovfoderekskursionens demonstrationer gode svar på. Svaret er blevet vigtigt, fordi underkendte efterafgrøde nu kan koste bedriften dyrt i kvælstof.

Med knap tre ugers mellemrum, nemlig da majsen havde tre til fem blade, og da majsen havde otte til ni blade, er der hver gang anlagt otte demonstrationsparceller hos grovfoderekskursionens ene vært, Jacob Skov på Hestbækgaarden ved Farsø. Majssorten er den middeltidlige Sunlite fra LG med ret kraftig bladvækst. Den er sået midt i april.

Behov for bedre teknik

Ved første såning er anlagt seks parceller med stigende mængder af alm, rajgræs, sildig fodertyper (2N og 4N) fra tre til 12 kg/ha. Dertil kommer en parcel med hundegræs, en parcel med ital. rajgræs, en parcel med flere typer alm. rajgræs samt en parcel, hvor der er blandet to kg/ha cikorie med tre kg/ha af alm. rajgræs, sildig fodertype (2N).

Anden såning er en gentagelse af nogle af alm. rajgræs-forsøgsleddene fra første gang samt hundegræs, ital. rajgræs og cikorie/alm. rajgræs.

»Cikorie har en fantastisk dækevne og en stor pælerod, men er ret dyr i indkøb, så man skal kun vælge cikoriefrø, hvis man har styr på sin såteknik«, siger landskonsulent Martin Mikkelsen, Seges.

Smorup Toftegaard maskinstation, der har sået majsen og efterafgrøderne på Hestbækgården, kører med en kamerastyret renser fra Thyregod, monteret med første generation af firmaets slæbesko, hvor der udsås fire rækker frø mellem majsrækkerne, som derefter dækkes med strigle.

»Det er godt. En endnu bedre såteknik er, hvis en trykrulle trykker frøet fast i bunden af sårillen. Dette udstyr har Thyregod siden udviklet, men ellers må vi sige, at her er et område, hvor vi har brug for at få producenterne af rensere mere på banen med effektivt udstyr til etablering af efterafgrøder«, understreger landskonsulenten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.