80 hektar majs gav seks gange mindre

Jacob Therkildsen har ensileret en tredjedel af sine majs for at redde udbytte. Stor beholdning fra 2017 redder grovfoderforsyningen.

Enten skal vi høste nu og få lidt - eller vente og få ingenting.

Sådan lød Jacob Therkildsens dilemma omkring 80 af i alt 210 hektar majs på Nygård ved Grenå.

På en tredjedel af de 80 hektar var majsene grønne og havde små kolber, en tredjedel var grøn uden kolber, og den sidste tredjedel var visnet væk.

I sidste uge valgte han at ensilere majsen, som ud fra snitterens udbyttemåler gav 1.100 ton tørstof pr. hektar. I Jacob Therkildsens kvægrådgiver, Jens Meldgård, LandboNord, kan det omregnes til cirka 2.000-2.500 FEN pr. hektar.

»Og det er jo milevidt ved siden af vores normale udbytter på 12-13.000 FEN pr. hektar«, erkender Jacob Therkildsen.

Buffer giver ro

Slætgræsset på Nygård har foreløbigt givet 4.000 FEN pr. hektar på to slæt. Og med 550 køer i staldene giver det udfordringer for den unge mælkeproducent.

»Min redning er et stort lager af majshelsæd fra 2017. Vi kan fodre med det indtil 1. april 2019, og de 80 hektar majs, som vi netop har snittet, var tiltænkt kernemajs«, fortæller han.

Han har købt 150-200 hektar efterslæt af frøgræs på roden, hvis der kommer noget, og han vil ekstraordinært udlægge 40 hektar rug nu, som kan ensileres til grønrug til næste forår.

»Hvis lagerbeholdningerne overrasker positivt, kan vi lade rugen stå til modenhed. Men de 40 hektar vil være en god forsikring«, siger Jacob Therkildsen.

Han vil også udlægge 40 hektar slætgræs her i sensommeren, men det er ikke mere end normalt, understreger han.

Afventer prisfald

For at kompensere for den manglende stivelse fra kernemajs vil Jacob Therkildsen indkøbe mere korn, som skal sodabehandles. Indtil videre venter han dog på, at markedet falder til ro.

»I øjeblikket ser det ud til, at spekulationerne løfter kornprisen dag for dag, men jeg tror, at det vender om nogle måneder«, lyder hans vudering.

Som en reaktion på de stigende kornpriser har han ændret opskriften på sin kraftfoderblanding, så den indeholder 50 procent majs, som er billigere end korn.

»Likviditeten får det hårdt i de kommende måneder, så jeg retter til på alle tænkelige parametre«, siger Jacob Therkildsen.

Faktaboks

Nygård

  • 550 køer
  • 210 hektar majs, heraf 80 hektar ensileret nu
  • 90 hektar slætgræs
  • Gården ejes af AP Pension og forpagtes af Jakob Therkildsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.