Augustudlagt græs kræver omhu

Rettidighed, præcision og korrekt valg af blanding er afgørende for højt udbytte og masser af kløver i sensommerudlagt slætgræs.

Op til 1.000-1.300 FE mere pr. hektar og en væsentligt større kløverandel.

Det er gevinsten ved at så sensommerudlagt kløvergræs senest 10. august. Hvilket også bør være muligt i år, da høsten ser ud til at begynde tidligt de fleste steder.

Desværre er det ikke kun såtidspunktet men også omhuen i jordbearbejdningen og præcisionen i såarbejdet, der har betydning. Så midt i høsten skal der findes tid til at få halmen væk, pløjet, harvet og pakket jorden samt sået meget præcist i en, allerhøjst to cm dybde inden den afsluttende tromling.

Såningen er tilpas dyb, når der som en tommelfingerregel ligger 10-15 procent frø synligt i sårillen. Det kræver erfaringsmæssigt ofte en del indstillingsarbejde at så så øverligt.

Da jordfugten også er afgørende, bør jordbearbejdning, såning og afsluttende tromling gerne ske inden for få timer.

Kan sandfygning være en udfordring, kan der sås 30 kg vinterhvede pr. hektar. Det kan også være en mulighed for ekstra beskyttelse til udlægget ved sen såning.

Er du skrap i marken?

Og hvilken blanding skal man så vælge?

Det afhænger dels af foderrationens sammensætning på bedriften, dels af de lokale dyrkningsmæssige forhold.

Er hovedparten af grovfoderet majs, kan behovet være en lidt grovere græsensilage med masser af struktur og cellevægge. Skal græsset derimod udgøre størstedelen af grovfoderet, bør der være fokus på at opnå høj fordøjelighed og et højt proteinindhold.

Slætblandingerne med kløver kan etableres med rimelig sikkerhed i august. Udsædsmængden bør hæves til 30-33 kg i rajsvingel-blandinger. Blandinger med høj andel strandsvingel skal sås senest 8. august.

»Vær også opmærksom på en række andre faktorer i valget af græsblanding. Man skal selvfølgelig kende sit behov og vide, hvad man har brug for af foder. Man skal også kende sine marker og sine udbytter i græs. Men også være realistisk omkring sine evner som driftsleder og hvor skrap man er til at få tingene gjort rettidigt og korrekt, for det har også betydning for, hvad man får ud af græsset,« opfordrer Gurli Klitgaard, produktchef i DLF. Hun har omkring 30 relevante blandinger i programmet til mælkeproduktion og dermed en bred vifte af valgmuligheder ud fra lokale behov og muligheder.

Faktaboks

Godt gang i kløveren

  • Vær opmærksom på angreb af bladrandbiller
  • Gød ikke med mere end 90 kg N forud for første slæt i foråret
  • Eventuel gylle bør slangeudlægges

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.