Danske avlstyre er alt for billige
Danske kødkvægsproducenter bør betale mere for de bedste, afprøvede tyre, mener Hans Moustgaard.

De skal ikke koste én øre under 20.000 kroner!

Så klar er holdningen hos den mangeårige Charolaisavler Hans Moustgaard, Filskov, om prisen på de bedste kødkvægstyre, som afprøves på Aalestrup Avlsstation. Men alt for mange tyre sælges langt billigere, og det er en skam, mener Hans Moustgaard.

»Vi har i avlsstationen et enestående setup, hvor vi måler tilvækst, muskelareal og foderudnyttelse. Særligt det sidste er overset, når det handler om at udvælge den næste avlstyr til besætningen,« mener han.

Selv har han - så vidt muligt - købt afprøvede tyre med lave foderforbrug til sin egen besætning. For selv en halv eller hel sparet foderenhed pr. kg tilvækst kan hurtigt få stor betydning.

»De fleste kødkvægskalve skal tage jo tage mere end 500 kg på inden slagtning, og så kan en god foderudnyttelse hurtigt mærkes på kassekreditten,« fortæller han.

Holdningsændring

I lande som Sverige og England sælges gode avlstyre ofte til 50-60.000 kroner. Men i Danmark må de ikke koste noget, som Hans Moustgaard udtrykker det.

»Tyren er jo halvdelen af næste generation, så han er værd at bruge penge på. Og en god tyr kan jo sagtens sælges videre,« påpeger Hans Moustgaard og mener, at det kræver en holdningsændring i kødkvægserhvervet at få landmændene til at betale mere for tyrene.

Faktaboks

Foderudnyttelse

  • Udtrykkes i foderenheder pr. kg bruttotilvækst.
  • Varierer i praksisafprøvning fra 4 til 7 FE pr. kg tilvækst
  • På 500 kg bruttotilvækst betyder det en variation fra 2000 FE til 3500 FE

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.