Djævlen ligger i kontraktens detaljer

Det svære er at finde løsninger på mulige tvister, der kan opstå i en kontrakt.

Det nemme ved at skrive kontrakten om grovfoderproduktion var at finde prisen.

Prisen er X kr. pr. FEN, men reguleres både op og ned for megajoule og tørstof.

»Vi er spændt på at se, om efterreguleringen er fair, når året er omme«, siger Jesper Arnth.

Han ønsker et langvarigt samarbejdsforhold, og derfor er det vigtigt, at formlen er fair for begge parter.

»I starten af året var maskinstationen lidt trykket ved majsen. Til gengæld har kvaliteten af græsset været i top, og majsen har rettet sig noget, så han føler, at det lysner«, siger Jesper Arnth.

Han har haft ønsker om, at der skal bekæmpes skræpper og svampe i majs, så smittetrykket ikke eskalerer. Det er også skrevet ind, at de forpagtninger, Jesper Arnth havde, kun er ’fremlejet’ til maskinstationen, så de kommer tilbage til Jesper Arnth, hvis samarbejdet ophører. Det fremgår også, at der skal være fem græsslæt, og at et af dem må være ’kviekvalitet’.

Og sådan er der mange små finurligheder i kontrakten.

Jesper Arnth betaler til maskinstationen àconto hver måned. Når majsen er høstet og gjort op på mængder og kvaliteter, skal de slutafregne i december. Og så skal der evalueres.

Hvad risikerer du ved aftalen?

»Et rigtig godt grovfoderår får jeg ikke gevinsten, men jeg risikerer heller ikke at stå med et underskud, hvis høsten bliver mindre«.

 

Hvad er fordelen for maskinstationen?

»Han har jo så gevinst et rigtig godt høstår, og ellers har han sikkerhed for et vist antal hektar til sine maskiner«.

Aftalen gælder kun agerjorden. Jesper Arnth har tillige engarealer, hvor han selv tager slæt, og hvor kvierne græsser, og goldkøer går i motionsfold.

»Maskinstationen kan ikke høste nok dér, men det kan være godt nok til kvierne«, siger han.lft

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.