Dybstrøelse med trapper er no-go til nykælvere
Det er smertefuldt for nykælvere at færdes på trapper i dagene efter kælvning. Anlæg senge med sand eller maksimalt 20 centimeter dybe bokse, anbefaler rådgiver.

Som mandlig læser af denne artikel kender du af naturlige årsager ikke til den smerte, som er emnets omdrejningspunkt: Smerten i de nedre regioner efter en fødsel.

Men kvindelige læsere vil med lethed kunne fremkalde erindringerne om den stærkt begrænsede lyst til at bevæge sig de første dage efter en fødsel. Og lysten er nærmest ikke-eksisterende, hvis forcering af trapper er en del af gåturen.

Samme lyst eller mangel på samme har nykælvere, og derfor hører dybe dybstrøelsesbokse med trapper ikke til i en nykælverafdeling, mener Susanne Pejstrup, rådgiver og indehaver af konsulentfirmaet LeanFarming.

»Der er en tendens til, at dybstrøelsesbokse med trapper bliver løsningen på kravet om at anlægge en nykælverafdeling. Men jeg vil stærkt advare imod det, for det er ikke at tage hensyn til køernes velbefindende i de første dage efter kælvning, hvor bækkenbåndet er løsnet og bindevævet er blødt og eftergiveligt. Det er smertefuldt for køerne at gå på trapper, og derfor vælger de at blive liggende i dybstrøelsen, selvom det var bedst for dem at æde og drikke,« påpeger Susanne Pejstrup.

Sandsenge er nummer ét

Skal der tages størst muligt hensyn til nykælvernes bevægeapparat, skal nykælverafdelingen bestå af én række sengebåse med sand. Næstbedst er en to-rækket stald med sandsenge eller dybstrøelsebokse med en dybde på 20 centimeter, mener Susanne Pejstrup.

»Sand er som liggemateriale let at forme for køerne, og det er hygiejnisk set langt bedre end dybstrøelse,« påpeger hun.

Bagkanten på sengebåsene bør dog ikke overstige 20 centimeter, da den ellers kan virke lige så uoverskuelig at forcere som en trappe ned til et dybstrøelsesareal.

»Derfor bør dybstrøelsesbokse heller ikke være dybere end 20 centimeter,« mener Susanne Pejstrup.

Den uoverskuelige bevægelse

Sidder du som mandlig læser tilbage med en formodning om, at så svært kan det ikke være, skal du ifølge Susanne Pejstrup blot tænke tilbage til sidste gang du eventuelt lå i sengen med ondt i ryggen.

»Bare det at rejse sig fra sengen føles uoverskueligt og kræver mange overvejelser og tilløb. Køerne har det på samme måde lige efter kælvning, og derfor skal vi ikke lægge hindringer i vejen for dem,« mener Susanne Pejstrup.

Faktaboks

Tag hensyn

  • Særligt i de første to-tre dage efter kælvning bør man tage hensyn til de fysiologiske forandringer, som kælvningen medfører for koen, mener Susanne Pejstrup.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.