Fravæn ikke kalve alene efter vægt

Korrekt fravænning er ikke svært, men handler om de rette rutiner. Undgå oplagte fejl, så kalvene kommer foran på point.

I nogle slagtekalvebesætninger er det blevet praksis at kigge mere på kalvens størrelse og vægt end på dens alder. Har man gode og muskuløse krydsningskalve, vil de altså blive ’straffet’ og fravænnet ved en tidlig alder. Det kan i visse tilfælde være ved fem-seks ugers alderen. Vi har forståelse for, at en slagtekalveproducent bliver nødt til at prioritere for eksempel otte ugers fravænningsalder, men vi kan ikke anbefale blot at fravænne efter vægt.

Det andet foder er også vigtigt

Men det er ikke kun et spørgsmål om fravænning fra mælk. Det handler i høj grad om at få kalven gjort ’egnet’ til fravænning. Dvs. at få den tilbudt godt fast foder, f.eks. godt kalvekraftfoder med minimum 18 procent råprotein, der også giver en god ædelyst. Desuden er godt kalveegnet hø også anbefalelsesværdigt. Husk også stabil vandforsyning, da det er nødvendigt med 4 liter vand for at kunne æde 1 kg fast foder. Det er en god idé at give høje mælkemængder til f.eks. seks ugers alderen, MEN det er lige så vigtigt med en min. 14 dages nedtrapnings- og fravænningsperiode, der fremmer kalvens optagelse af fast foder. Vi anbefaler fravænning, når kalven æder minimum 1 kg kraftfoder.

Kalvens tilvækst – og sundhed – inden fravænning er meget afgørende for de senere præstationer som kvie-ko og slagtekalv. Derfor anbefaler vi, at kombinationen af mælkefodring og fast foder sikrer, at kalve – både kvie- og tyrekalve - kan fordoble deres vægt inden fravænning. Sæt derfor mål for tilvæksten, og vej/mål kalvene for at se, om målet nås.

Faktaboks

Korrekt fravænning:

  • Fravæn ikke kalve, før de æder minimum 1 kg kraftfoder dagligt
  • Nedtrapning bør ske over minimum 14 dage
  • Husk vandet – det kræver 4 liter vand at æde 1 kg foder

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.