Fremgang: Flere vil forarbejde egen mælk

Flere landmænd ser en mulighed i at forarbejde mælken selv. Det giver øget omsætning hos forhandler af mindre gårdmejerier.

Lysten til at forarbejde egen produceret mælk til ost, youghurt og andre mejeriprodukter er i fremgang.

Det noterer Tommy Overby, indehaver af Overby Export Consult, som siden 2018 bl.a. har solgt udstyr til gårdmejerier i Danmark.

Blandt kunderne i Tommy Overbys portefølje er Søtofte Jordbrug på Fyn. Her forarbejdes mælken fra besætningen med 40 køer og kalve til konsummælk og youghurt. Produkterne sælges primært til restauranter og hoteller, og indehaverne Michael Poulsen og Marie Linea Østergaard har fundet inspirationen til eget gårdmejeri i England og Sverige, hvor små gårdmejerier er mere udbredte end i Danmark.

Hos Søtofte Jordbrug har man installeret en 200 liters pasteuriseringstank. Tommy Overby kan dog levere udstyr med kapacitet op til 2.000 liter, fortæller han.

For at understrege en vision om bæredygtig produktion har Søtofte Jordbrug valgt at genintroducere returflasker til mælk.

Aktuelt sælger det lille gårdmejeri de fleste af sine produkter direkte til forbrugerne, fordi hoteller og restauranter har lukket grundet restriktionerne vedrørende corona.

Ost i København

Et andet nyt gårdmejeri - eller bymejeri, om man vil - er Nordhavn Mikromejeri i København. Her producerer man pri- mært mozzarellaost, som afsættes til caféer og restauranter i Københavnsområdet. Mælken til produktionen leveres fra et sjællandsk mejeri. Udstyret til produktionen tæller bl.a. et ostekar på 1.000 liter.

Faktaboks

Slovensk udstyr

  • Udstyret til gårdmejerier produceres af det slovenske selskab Plevnik.
  • Det er muligt at købe bl.a. kar til pasteurisering, ostefremstilling og ostepressere. Den mindste ostekedel er 50 liter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.