God økonomi i kødrace på jersey

Tyrekrydsninger mellem jersey og kødkvæg giver bedre restbeløb end renracede holsteins til konceptproduktion.

Forudsat at tyrekalven handles til en pris, som er 100 kroner højere ved indkøb, er der flere penge at tjene for en slagtekalveproducent ved at opfede en krydsningstyrekalv mellem jersey og kødrace end en renracet holsteinkalv, hvis de begge leveres til Dansk Kalv.

Det viser et budgetforslag for 2017, som DLBR Slagtekalve lagde frem på fire efterårsmøder.

Restbeløbet pr. foderdag inklusiv slagtepræmie bliver 7,33 kr. for en krydsningstyrekalv mellem jersey og kødrace, mod 6,66 for en renracet holsteinkalv. Tilsvarende kan der opnås et restbeløb på 7,56 kr. pr. foderdag ved at opfede en krydsningskalv mellem holstein og kødrace til Dansk Kalv-konceptet. Her er der regnet med et tillæg for kødkvægskrydsningen på 600 kr.

Kvier er problematiske

Økonomien i at fede krydsningskvierne op, som følger med, når der krydses med ikke-sorteret kødracesæd, er til gengæld mere anstrengt, især for jerseys vedkommende.

Uanset om jerseykrydsningskvien opfedes til Dansk Kalv eller slagtes før den fylder 16 måneder er restbeløbet nede på 5,42 kr. pr. foderdag.

»Opfedning af krydsningskvier er mest relevant for de producenter, som har meget billige staldforhold, og som eventuelt kan inddrage afgræsning af godt græs i produktionen,« lød vurderingen fra Per Spleth, rådgiver hos DLBR Slagtekalve.

Faktaboks

Kød-potentiale

  • Slagtestatistikkerne fra 2015 viser, at krydsning med kødkvæg på malkekvæg hæver nettotilvæksten med 100 gram pr., og formklassen øges fra 3/4 til 7/8.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.