Græs på en enkel og billig måde

På Lykkesholm skal græsensilagen være både god og billig at fodre med. Det lykkes med en strukturblanding med stort slætvindue, en omkostningseffektiv snittevogn og en særlig pakker i stakken.

Det skal være godt, og det skal være billigt. To krav, der kan være svære at forene i græsensilagen.

For Allan Kjær Simonsen på Lykkesholm ved Storvorde handler det om, dels at sikre sig et tilpas stort slætvindue til at kunne ramme den optimale kvalitet med maksimalt 1,1 kg TS pr. FE i hver slæt til besætningen på 63 årskøer med en 11.700 kg EKM/årsko og dels at bjærge foderet så omkostningseffektivt som muligt.

Indtil for fem år siden kørte Allan Kjær Simonsen kun med blanding 22 for at få et tilpas stort slætvindue i hvert slæt, men de senere år er en særlig strukturblanding med strandsvingel, rajsvingel og hvidkløver kommet ind som den dominerende slætblanding. Den kan ligge længere (de ældste marker har nu ligget i fire år), præsterer samme gode fordøjelighed som 22’eren med maks 1,1 kg TS/FE, har tilpas store slætvinduer og yder med 8.000-9.000 FE/ha ca. 1.000 FE mere end 22’eren.

110 øre/FE græs

Allan Kjær Simonsen har altid selv slået sit græs og siden 2005 også skårlagt for andre, mens en nabo har klaret snitningen med en snittevogn.

»Man skal virkelig passe på i græs, for det kan hurtigt løbe op, når maskinstationen holder der med en selvkørende finsnitter, to-tre frakørselsvogne og en gummiged. Der er en snittevogn og en traktor i stakken en langt mere omkostningseffektiv løsning, fordi det er et mindre setup,« påpeger han og fremhæver en intern pris på græs på 110 øre/FE, når alt er betalt.

Men det kræver, at alt tilrettelægges, så snittevognen udnyttes optimalt. Kapaciteten kan i så fald være tre-fire hektar/time ved første slæt og noget højere i de efterfølgende.

Markerne skal ligge tæt på stald og siloer, der skal kunne køres over stakken og læsses af i fuld længde, og så må tørstofprocenten ikke løbe løbsk.

»Vi vil helst ikke over 35 procent tørstof og hellere for fugtigt end for tørt,« anbefaler han.

Stakpakker i frontlift

Til udjævning og pakning bruger han en særlig tysk Pakka-jævner, der monteres i frontliften og via front-PTO’en kan lade kraftige tænder på valsen arbejde i græsset. Valsen kan også vinkles og skubbe græs væk fra kanterne. Desuden monteres der ekstra vægtklodser på stak-traktoren.

Til køerne foretrækker Allan Kjær Simonsen at ensilere i ’lagkage’ med et-to slæt græs i bunden og majsen ovenpå.

»Så har vi kun en stak åben ad gangen og kommer godt fremad i den hver dag. Det er især vigtigt her om sommeren,« slutter han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.