Høje græsoptag giver høje restbeløb

Der er mange veje til at opnå succes med afgræsning. Vil man opnå højt restbeløb, skal man gerne nå over 1.000 kg ts græs.

Nogle landmænd opnår succes med afgræsning ved reguleret storfold, imens andre sværger til foldskifte. Nogle tilskudsfodrer ensilage på foderbordet, og andre mener, at det friske græs skal udgøre køernes grovfoder i sommerperioden.

Der er mange veje til succes med afgræsning, summerede Solvejg Horst Petersen, ØkologiRådgivning Danmark, op, da hun gennemgik tallene for de 41 deltagere i årets udgave af Eliteafgræsning.

I forhold til afgræsning skal man på bedrifterne finde den rette balance mellem græsoptag, ydelse og restbeløb. Ser man på det sidste, viser tallene for i år, at de højeste restbeløb opnås på bedrifter, hvor køerne henter mere end 1.000 kg ts i frisk græs.

Ser man på ydelse, er der ikke en entydig sammenhæng med græsoptaget.

»Der er eksempler på, at man godt kan fastholde en høj ydelse i afgræsningsperioden. Og datasættet viser, at en ydelse over 10.000 kg EKM pr. ko ikke bør være en undskyldning for ikke at jagte et højt græsoptag. Det kan godt lade sig gøre«, sagde Solvejg Horst Petersen.

Kåringer

At der er flere tilgange til afgræsning, blev understreget af de to bedste besætninger målt på græsoptag.

Hos Hans Christian Christiansen, Kolding, får køerne kun græs om sommeren og har opnået et græsoptag på 2.096 kg ts pr. ko i år. Ydelsen er 8.900 kg EKM pr. ko.

Hos Thomas Hjort, Nr. Nebel, gives tilskudsfoder i malkerobotterne og hø på foderbordet. Her er der hentet 2.049 kg ts afgræsset græs, og ydelsen er 10.782 kg EKM pr. ko.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.