Helsæd kan igen i år være relevant at høste på de kvægbrug, hvor majsbeholdningerne er knappe efter den dårlige majshøst i 2015. For at kunne opretholde et højt produktionsniveau er det vigtigt at høste helsæden i tide - hellere nogle dage for tidligt end for sent, lyder rådet fra landskonsulenterne hos Seges, Planter og Miljø.
For byg og hvede betyder det, at afgrøden skal høstes, når kernen er dejagtig, og kun den øverste tredjedel af strået er grønligt. Det vil typisk være fire til fem uger efter begyndende skridning i vårbyg og tilsvarende fem til seks uger i vinterhvede.
Skårlæg ærter
Indeholder helsæden ærter, skal den høstes, før afgrøden går i leje og ødelægger udlægget. Bygærtehelsæd bør høstes direkte på roden, imens ærter sået i renbestand bør skårlægges før ensilering til helsæd.
Ærterne bør skårlægges med en skårlægger uden crimper eller en rapsskårlægger, og tørstofprocenten bør være 35 til 40
Kommentarer