Hensyn og omsorg giver gamle køer
Lene og Palle Jensen har en af landets bedste besætninger målt på livsydelse.

Én eller to dage ekstra i halmboksen. Mulighed for klovbeskæring ved akutte hændelser og underbelægning i holdene med højdrægtige kvier og køer.

Det er ifølge Lene og Palle Jensen, Holtegaard ved Bindslev, små eksempler, som er med til at forklare, hvorfor deres besætning med 140 køer aktuelt er få hundrede kg fra at runde en livsydelse på 50.000 kg EKM på afgåede køer.

Deres stald er ikke fancy. Ej heller med sand. Inventaret er slidt, men fingerspidsfornemmelsen for dyrene er enestående. Parret kender deres køer og historikken bag dem, og de har indrettet faciliteter, så det er muligt at tage lidt ekstra hensyn.

Masser af plads

Goldkøerne og de højdrægtige kvier går hver for sig i vinterperioden. De har god plads, og om sommeren er de på græs i dagtimerne. Motionen og den fri bevægelighed er med til at give lette kælvninger.

Kalvene klarer som regel selv behovet for råmælk ved at patte køerne, og ofte tilbringer ko og kalv to dage sammen, før malkerobotterne kalder.

Med mindre køerne får akutte problemer, færdigfedes de altid før slagtning, og sammen med et godt salg af levedyr giver det 1.000-1.500 kr./ko ekstra i tilvækstværdi i forhold til gennemsnittet.

»Vi foretrækker også de ældre køer, fordi de kender malkerobotterne. Køer, der kender vanerne, er lettere at arbejde med«, påpeger Palle Jensen.

Han ser kun en bagside ved at få ældre køer - celletallet kan være svært at styre.

Faktaboks

  • Holtegaard ved Bindslev
  • 140 køer - primært RDM
  • Livsydelse: 49.193 kg EKM pr. ko (22,3 kg EKM pr. levedag)
  • Årsydelse: 12.255 kg EKM
  • Døde køer: 1,4 pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.