Køerne skal holde afgræsningsrugen nede nu
Der er voldsom vækst i afgræsningsrug nu, og man må ikke komme bagefter.

Vårsået rug til afgræsning er blevet så populært, at så godt som alle økologiske mælkeproducenter har det. Netop nu er det vigtigt at være over afgræsningsrugen for, at den ikke bliver for kraftig, påpeger Hans Lund fra Økologirådgivning Danmark.

»Det er vigtigt, at man kommer tidligt i gang, ellers kommer man bagefter. Der, hvor der er vand nok, er der voldsom vækst lige nu«, siger han.

Man må gerne græsse rugen helt ned til 4-5 centimeter højde og afgræsningsintervallet bør ikke være mere end 5-6 dage.

Rugen kan græsses af køerne hele sommeren, men fra begyndelsen af august aftager væksten, og det udlæg af rajgræs eller kløvergræs, der bør være, tager over.

Rug til afgræsning dukkede op i 2011 og er siden blevet meget populært som en sædskifteafgrøde, der bryder kløvertræthed. Med afgræsningsrug i sædskiftet kan man have gode afgræsningsmarker tæt på stalden hvert år, fremhæver Hans Lund.

Kombiner med kløvergræs

Rug og kløvergræs skal kombineres således, at køerne ikke udelukkende afgræsser rug, men også har mulighed for andet. Ved døgnafgræsning anbefales det at afgræsse rugen om dagen og kløvergræs om natten, anbefaler Hans Lund.

Køerne vil helst have rugen lige nu, da det er en lækkerbisken og energibombe.

Målinger i økologisk drift har vist, at afgræsningsrug fra maj til udgangen af august har givet 5.500 FE. Derefter tog rajgræs over, men udbyttet blev ikke målt.

Faktaboks

Afgræsningsrug

  • Etableres om foråret
  • Begynd afgræsning ved 6-8 skud pr. plante
  • Afgræs hver 5.-6. dag
  • Græs gerne ned til 4-5 cm
  • Velegnet til at bryde kløvertræthed
  • Bruges i kombination med kløvergræs

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.