Kalveproducent: En drøvtygger har det bedre med grovfoder

Steen Prebensen har for længst skiftet foderpiller til slagtekalve ud med grovfoder, og kalvene vokser hurtigt.

Erfaringerne med grovfoder til slagtekalve er gode hos Steen Prebensen, Viborg, der dagligt fodrer de 1.000 kalve i stalden med fuldfoder. Det har han gjort, siden han byggede om for snart 15 år siden.

»Kvæg er beregnet til at æde grovfoder, og vi kan se i statistikken, at kalvene har færre leverbylder, end når man fodrer med piller. Det tager jeg som et tegn på dyrevelfærd«, siger han.

Steen Prebensen har tidligere arbejdet med malkekøer og var glad for at dyrke grovfoder. Så stalden blev indrettet, så han kunne fodre kalvene med fuldfoder.

Det bliver til i fuldfodervogn ligesom til køer. Han tilbereder dagligt to portioner. En til dem, der går på den ene side af fodergangen og er under 350 kg, og en til dem, som går på den anden side og er 350 til 450 kg.

»De små skal have lidt mere protein, og de store kan æde lidt mere majs«, forklarer han.

Han prøver at køre så meget majs gennem kalvene som muligt, uden at det går ud over tilvæksten, for det er relativt billige foderenheder.

Kolbemajs

I starten brugte han majsensilage, men siden er han gået over til at ensilere kolberne for at foderet bliver mere koncentreret.

»Vores nettotilvækst ligger på 650 gram om dagen, fra de kommer ind, til de bliver sendt til slagtning«, uddyber han.

Det er højere end landsgennemsnittet og en væsentlig faktor for, at økonomien hænger sammen. Fuldfoderet indeholder ensilage af græs- og kolbemajs samt korn og soja.

»Efter prisstigningen på soja, er det godt, at vi kan producere meget foder selv«, siger Steen Prebensen.

Han er klar over, at økonomien i grovfoder til kalve kræver en vis volumen, hvis det skal hænge sammen. Samtidig skal det passe ind på bedriften.

»Hvis jeg høstede 10-11 ton pr. hektar i hvede, ville jeg nok ikke gøre det«, siger han.

På hans bedrift er kornudbytterne dog lavere. Til gengæld er majsudbytterne mere stabile, fordi vækstsæsonen er længere, og de kan i øvrigt tage mere gylle. Samtidig får han glæde af nogle ukurante arealer, hvor der ligger græsmarker i fem år ad gangen, hvor han tager 3-4 slæt årligt.

»Vi producerer majsensilage til 1,10 kr. pr. FE, men man skal selvfølgelig også regne på det ekstra arbejde, der er ved at dække stakke af osv.«, siger han.

Faktaboks

Bonusinfo

  1. Sundhed: Fodring af kalve med mere grovfoder giver ikke bare færre leverbylder, men også bedre klovsundhed og sundere ben, erfarer Steen Prebensen
  2. Bedriften: Jordtype og arealer er også afgørende for, om det er grovfoder eller korn, der giver god økonomi
  3. Volumen: Der skal en årsproduktion på 500, måske flere, for at grovfoder er mere økonomisk til slagtekalve end korn og piller 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.