Når LandbrugsAvisens minipanel af fem unge kommende agrarøkonomer på Bygholm skal pege på dansk mælkeproduktions styrker, er de meget enige.
Høj effektivitet. Miljørigtig produktion. Mange kompetente og selvledende ansatte og ejere.
Andelstanken og den merværdi, der skabes i den landmandsejede forarbejdning og afsætning.
»Desuden er mælkeproduktionen relativt nem at omlægge til økologi, og det er også en styrke,« siger Poul Rasmussen.
Selv er de kommende mælkeproducenter særdeles omstillingsparate og ser det som helt naturligt at tilpasse sig markedets efterspørgsel.
»Vi skal producere det, der efterspørges af forbrugerne,« påpeger Johan Schelde.
Økologi kan derfor være en mulighed, men flere af de unge ser også nye ’mellemformer’ for mælkeproduktion med fokus på f.eks. dyrevelfærd, men uden hele økologi-pakken. Flere vuderer, at økologien fremover vil udvikle sig i nye retninger.
Kommentarer