Klima, køer og kunstigt kød
Professorer roser, men tvivler på klimamål.

Der blev kigget i krystalkuglen, da to af landets førende klimaprofessorer mandag ved Kvægkongressen holdt oplæg om klima og fødevareproduktion.

Peter Lund og Jørgen E. Olesen, begge Aarhus Universitet, blev nemlig udfrittet af videnskabsjournalist Lone Frank, der lagde ud med at spørge til deres syn på at nå 70 pct. klimareduktion i 2030 og neutralitet i 2050.

»Det i 2030 skal vi nok nå. Til gengæld tror jeg, 2050 bliver svært. Alle er enige om, at vi ikke har værktøjerne pr. dags dato til at nå klimaneutralitet«, lød det fra Peter Lund, mens Jørgen E. Olesen var lidt mere skep- tisk:

»2030? Njaaeh. Jeg tror, der er en høj grad af ønsketænkning i de mål, men jeg tænker samtidig, at det er rigtig godt at få sat høje ambitioner, så vi strammer os an«.

Oregano og Deadline

Ko og klima hænger efterhånden sammen, ikke mindst pga. metanudledning, og netop det forsker Peter Lund i på Foulum under AU.

»Udfordringen består i, at du har den her suppe af mikroorganismer, hvor de gode omsætter fibre, mens de onde udleder metan. Vi forsøger at slå de onde oven i hovedet uden at ramme de gode«, forklarede Peter Lund, hvorefter Lone Frank spurgte ind til et omtalt forsøg med oregano i foderet.

Det gik Jørgen E. Olesen til at udbryde et højt grin, mens han kiggede over på en lettere opgivende Peter Lund, der måtte forklare:

»Vores kommunikationsafdeling sendte en pressemeddelelse ud, inden forsøget var lavet, så da jeg skulle i Deadline en torsdag aften, fandt vi ud af samme morgen, at oregano overhovedet ingen effekt har på metan. Det var en lang aften i Deadline«, lød det fra Peter Lund til morskab for salen.

Kunstigt kød?

Senere faldt snakken på kunstigt kød, dvs. kød groet i laboratorier. For hvorfor blive ved med at forske i koen, hvis den bliver erstattet om lidt, ville Lone Frank vide?

»Det kommer, men det tager længere tid. Måske Peter (Lund, red.) vil sige, at der ikke er tale om rigtig mælk, men man kan sikkert lave cappucino af det alligevel«, sagde Jørgen E. Olesen, mens Peter Lund fortsatte:

»Hvis nu det her produkt kommer, men ikke vælter markedet i 2040, er der ikke lang tid til 2050. Så køber jeg hellere forsikringen og forsker videre i kvægbruget«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.