Konsolider, invester fornuftigt og få helt styr på foderet

Arla har varslet stigning i afregningsprisen til januar, og det kan puste lidt liv i mælkeproducenternes økonomi igen trods stigning i råvarepriser.

Med en stigning i afregningsprisen pr. kg mælk på 22,4 øre i december og 7,7 øre i januar tegner mælkeproducenternes økonomi ikke værst trods store stigninger i råvarepriserne.

»Absolut positivt, men hvis vi ikke havde fået den stigning, ville marginalen være meget lille«, lyder det fra kvægrådgiver Niels Martin Nielsen, KvægXperten, der øjner mulighed for at få gang i de mest nødvendige investeringer, men samtidig maner til, at man også sørger for at høste gevinsten ved at optimere foderindsatsen, hvis det ikke allerede er sket.

»Jeg tror ikke, der er mange, der har sparet på tilskudsfoderet, selv om priserne steg med raketfart, så jeg tvivler på, at der er nogle, der vil ud og bruge pengene på en masse ekstra kraftfoder«, siger han.

Styr på foder er vigtigt

Anbefalingen er som hidtil at optimere foderet for at kunne høste mest muligt af gevinsten af den højere pris.

Det vil fortsat være dem, der følger op på foderet med analyser af indhold og af om foderet er blandet godt nok osv., der får mest mælk.

»I stedet for at gå et halvt år med vigende produktion bør man finde ud af, hvad der er galt, og gøre noget ved det. Det er nærmiljøet hos køerne og stabilitet i fodringen, der giver de sidste 2 ton mælk«, siger han.

Samtidig er der mange mælkeproducenter, der har udskudt investeringer, selv når det gælder almindelig vedligeholdelse, som der forhåbentlig kan blive plads til. I længden kan det være dyrt ikke at være med. Vedligehold af fuldfodervogn, etablering af ensilageplads er eksempler på tiltag, som kan gavne foderkvalitet og mælkeproduktion.

»Der er et vidt spænd mellem bedrifterne«, siger han.

Desuden venter der investeringer som konsekvens af Lov om hold af Kvæg, som stiller skærpede krav til indretning i de kommende år.

Tænk langsigtet

Fra Seges glæder Morten Nyland Christensen sig også over udsigten til prisstigning.

Hans anbefaling er, at man tænker langsigtet, hvis man vil lave noget om grundet en prisstigning.

»Hvis man laver noget om, skal man vurdere, hvor lang tid der går, før det får effekt, og huske, at prisen kan være en anden til den tid«, siger han.

Han mener, at prisstigningen ser solid ud, og tror ikke, den bare er foreløbig, men intet varer ved.

»Omkostninger skal være tilpasset det langsigtede prisniveau«, siger han.

Faktaboks

5 gode råd til mælkeproducenten

  1. Konsolidering: Det kan være fornuftigt at afdrage noget gæld, især gæld med høj rente. Det bør man vurdere på først
  2. Tilvænningsperiode: Overvej om eventuelle ændringer når at slå igenne, før prisen falder igen – ændringer bør tilpasses det langsigtede prisniveau
  3. Optimering: Det er stadig nærmiljøet hos køerne og stabilitet i fodringen, der giver de sidste to ton mælk
  4. Langt sigt: Pas på for drastiske ændringer. Det skal være konkurrencedygtigt på langt sigt
  5. Investering: Det kan være nu, der er plads til udskudt vedligehold og opgradering af stalden til fremtidens krav 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.