Krydsningskvier og stude kan bruges til naturpleje

Familien Volmar er ved at opbygge en besætning af krydsningskalve, som de køber af en mælkeproducent. Dyrene bruges til naturpleje og ender som kød under et Thise-koncept.

Dyrene er rolige, meget rolige. De er lette at passe, stiller ikke de store krav til staldforhold, og så er deres kød eftertragtet.

Mads Volmar betragter med tilfredshed flokken af krydsningskvier og stude, som han og forældrene Birgit Hoffmann og Jan Volmar har gående på bedriften ved Brande. Om vinteren går dyrene i staldene på en ejendom, som familien Volmar lejer. Om sommeren græsser de et vådområde på 27 hektar, og yderligere 20 hektar lavtliggende græsarealer er med til at give føden til besætningen med i alt 145 krydsningsdyr.

Familien havde, med Mads’ egne ord, ikke de store erfaringer med kvægbrug, da de købte de første stude.

»Vi købte en flok jerseystude, fordi vi tænkte, at dem kunne vi nok godt tumle. Men økonomien kunne ikke hænge sammen, selv om vi solgte kalvene til Thises kødkoncept«, fortæller Mads Volmar.

Kalve og ammetanter

I stedet slog familien Volmar til, da mælkeproducent og Thise-andelshaver Niels Erik Nilsson tilbød familien at købe krydsningskalve, som var parret med en ammetante i form af en udsætterko fra Niels Eriks besætning.

Niels Erik leverer kalvene i sæt med en ko plus to kalve, og kalvene har det til fælles, at deres fædre er angustyre.

Kalvene får lov at gå længe med køerne. Nogle fravænnes først efter syv måneder, og efter en færdigfedning sendes ammetanterne til slagtning.

Angus-sæden er ikke kønssorteret, så halvdelen af kalvene er kvier og halvdelen er tyre, som studes, fordi de så kan følges med kvierne.

Alle slagtedyr leveres til Thises kødkoncept, og kriterierne for kvier og stude er, at de skal slagtes ved en alder mellem 19 og 30 måneder samt opnå en slagtevægt mellem 260 og 380 kg.

»Det er meget vide rammer i konceptet, så det kan vi nemt opfylde«, siger Mads Volmar, som vil slagte flest mulige dyr i sommerperioden, hvor noteringen er højest.

»Der mangler kød, når danskerne vil grille. Og kan jeg få seks-otte kroner mere pr. kg om sommeren contra om vinteren, så ved jeg godt, hvornår vi skal slagte dyrene«, understreger Mads Volmar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.