Landmænd skal bekæmpe rotter på ny måde

Rygterne svirrer om nye regler for rottebekæmpelse. Lær dem at kende.

Landbruget skal lære at bekæmpe rotter på en ny måde, fordi der ikke længere permanent må ligge rottegift i rottekasser. Sådan er reglerne gradvist blevet, efter at Miljøstyrelsen har re-godkendt den rottegift, der bruges. Og det har givet grå hår i hovedet mange steder, hvor man frygter, at det bliver sværere at bekæmpe de små firbenede væsner.

Trine Vig, Landbrug & Fødevarer, understreger dog, at der ikke er tale om forbud mod gift, kun om begrænsninger.

»Det nye er, at giften først må anvendes, når der er spor af mus og rotter på ejendommen og ikke som hidtil til permanent udlægning i rottekasser,« siger hun.

Dog må der lægges gift ud til permanent bekæmpelse steder, hvor børn og dyr ikke kan komme i kontakt med det. For eksempel i kloakker og gyllekanaler.

Tjek selv aktiviteten

Miljøstyrelsen har ikke lagt begrænsninger på, hvor længe giften må bruges. Det er sikringsfirmaerne, der fagligt må vurdere, hvornår en bekæmpelsesperiode er afsluttet, og giften skal fjernes fra rottekasserne igen. Gift vil normalt skulle ligge uberørt i minimum to uger, inden bekæmpelsen kan afsluttes, påpeger hun.

Hvis ikke det er slået ned inden 35 dage, anbefaler Miljøstyrelsen at overveje strategien eller skifte middel.

Ved bekæmpelse af mus og rotter skal der løbende ske indsamling af døde mus og rotter. I den forbindelse har der været tvivl om, hvorvidt indsamling af døde mus og rotter fremover skal ske af en autoriseret bekæmper. Ifølge Trine Vig Tamsorf kan man aftale med bekæmperen, at man selv fjerner rotter.

Mange landmænd frygter, at prisen på deres sikringsordninger vil stige voldsomt, nu hvor der ikke længere må lægges gift ud permanent. Ifølge Trine Vig er der ikke grundlag for prisstigninger med de ændringer, der er tale om.

»Man kan selv kigge efter spor af mus og rotter, hvis man ikke er i gang med bekæmpelse. Det er kun, når der er udlagt muse- og rottegift, at det skal ske af en autoriseret rottebekæmper,« siger hun.

Ved at lægge sporingsblokke i kasserne kan man se, om der er aktivitet af rotter.

Fælder kan bruges permanent

Rotter kan også bekæmpes med andet end gift. Trine Vig peger på, at rottesikring af bygninger kan hjælpe med at holde dem ude. Man kan også minimere bestanden ved at begrænse deres mulighed for at få vand, mad og skjulesteder tæt på bygninger. Endelig vil det lægge en dæmper på rotterne, hvis man holder rent omkring bygninger og fjerner bevoksning tæt på. Og så er fælder også tilladt permanent.

L&F er fortsat i løbende dialog med Miljøstyrelsen om de nye krav.

»Vi arbejder for, at det skal være tilladt at bekæmpe mus og rotter ved arnestedet, hvis der kan dokumenteres behov for det,« siger hun

Hun roser i øvrigt Miljøstyrelsen for samarbejdet om rottebekæmpelsen, fordi de har gjort et stort stykke arbejde for at sætte sig ind i landbrugets udfordringer.

Faktaboks

Slut med permanent rottegift

  • Fra 11. juli findes der ikke længere rottegift på markedet, der må bruges forebyggende. Miljøstyrelsen har nemlig de seneste år indført forbud mod, at man bruger rottegift forebyggende i forbindelse med regodkendelser. 
  • Det er sket for at forebygge resistens og for at mindske spredningen af giften i naturen til rovfugle, ugler, mårdyr med mere
  • Landbruget skal derfor nu lære at følge de nye regler og samtidig sikre god bekæmpelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.