Levering til hotelkæde øger dækningsbidrag med 33 procent

Chresten Elgaard opnår 1400 til 1900 kr. mere pr. slagtedyr, fordi raceforeningen har indgået en aftale om leverance af kød til Scandic-hotellerne.

100.000 kroner oven i den almindelige betaling for 53 kødkvægstyre.

Chresten Elgaard, Kjærgaardsholm ved Skive, er mere end almindeligt godt tilfreds med, at raceforeningen for kødkvægsracen Angus har indgået en aftale om at afsætte kød til de danske Scandic Hoteller.

Aftalen sikrer producenterne af angus-kødkvæg fem kr. mere pr. kg, hvilket i Chresten Elgaards tilfælde beløb sig til cirka 100.000 kr. for 53 tyre, som han har leveret hen over foråret og sommeren.

Til foråret forventer han at sende en stor del af kvierne i samme retning, og det vil med et forsigtigt skøn betyde, at dækningsbidraget fra bedriftens cirka 100 ammekøer stiger med 33 procent.

»Jeg håber bare, at konceptet holder, og at dyrene kan skaffes. Når noget er så godt som konceptet Dansk Angus Kød, så frygter man selvfølgelig, at det får en ende,« siger han en smule forsigtigt.

Chresten Elgaard har selv tidligere forsøgt at stable et koncept på benene, men det faldt til jorden, fordi aftagerne kun ville have det bedste kød på dyrene, og fordi producenterne ikke kunne levere året rundt.

God holdbarhed

Men Dansk Angus Kød har en stor chance for at overleve, mener han.

Dels strømmer der stadig nye producenter til konceptet, dels er flere i stand til at levere slagtedyr året rundt.

Køerne i Chresten Elgaards besætning er meget holdbare. Enkelte bliver op mod 15 år, før de udsættes, og derfor har Chresten Elgaard et begrænset behov for at indsætte nye kvier i besætningen.

»Det er et stort plus i relation til kødkonceptet, fordi vi kan fede stort set alle kvier op til afsætning i konceptet, hvor vi får den betydelige merpris,« fortæller han.

I år leverede han ingen kvier til konceptet, fordi kravet om en slagtevægt på mindst 280 kg var svær at overholde, da kvierne skulle slagtes, før de blev 16 måneder gamle af hensyn til muligheden for at få en slagtepræmie.

»Men nu har foreningen sænket kravet til slagtevægten til 250 kg, så det skal vi nå,« siger Chresten Elgaard.

Krav til racedokumentationen

Kødkvægsproducenten fra Salling har ikke skulle foretage egentlige ændringer af produktionen for at leve op til konceptets krav.

»Det eneste vi er blevet ekstra strikse med, er dokumentationen af tyrene, som anvendes. Vi skal dokumentere faderskabet for hver enkelt kalv. Måske lidt trivielt, når vi anvendt angus-tyre i 40 år, men det tager vi med,« siger Chresten Elgaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.