Magneters placering afgør effekten

Ny undersøgelse fra Seges har testet tre forskellige måder at placere magneter på fuldfoderblandere til at opsamle metal i foderet.

På siden, på den forreste snegl, på alle snegle, kun i bunden af sneglen eller både i bunden af sneglen og i toppen?

Det er det spørgsmål om brug og placering af magneter, som Seges har sat sig for at undersøge med afklippede stumper galvaniseret hegnstråd i varierende længde og malet i en tydelig blå farve, som blev tilsat fuldfoderet i tre forskellige foderblandere.

Alle tre foderblandere var udstyret med neodymium-magneter. Men de var placeret forskellige steder i foderblanderen, og testen viser klart, at placeringen er afgørende for effekten af magneten. Men testen viser også, at ingen placering kan fange alt metal i foderet.

Bedst klarede en foderblander med magneter på begge snegles afskubberarm samt i toppen af begge snegle sig. Her blev 89 procent af de tilsatte stumper hegnstråd fundet på magneter. Tallet dækker dog over, at i to forsøgsled blev alle trådstumper fundet, mens det kun var to ud af tre trådstumper, der blev fanget af magneterne i tredje forsøgsled. De fleste trådstumper blev fanget af top-magneterne.

Vanskelig opgave

Næstbedst klarede en foderblandet med magneter placeret på sneglene i ly af afskubberarmen.

Først blev der testet med magnet på den ene snegl, hvilket er det pågældende mærkes standardløsning. Derefter blev mikservognen udstyret med magneter på begge snegle. To magneter fik ’fangsten’ til at stige fra 47 til 78 procent. En inspektion af trådstumperne viste, at malingen var slidt af på flere af dem, formentlig fordi de har siddet i samme position på magneten under en stor del af blande- og testtiden.

Ringest klarede en foderblander med magneten placeret på forreste venstre blind- låge sig, altså indersiden af blandekarret. Her blev der kun fundet blot seks procent af de tilsatte trådstumper. Konklusionen for denne placering er derfor, at den må »vurderes som praktisk taget virk- ningsløs«.

Overordnet viser testen med Seges’ egne ord, at »det er meget vanskeligt at rense fuldfoder for ståltrådsstykker. Foderblandere med de testede magnetløsninger kan ikke løse problemer med metalforurening af foder. Foderblandere kan være effektive i overvågningen af metalforureningen af foderet på den enkelte bedrift og fjerne toppen af problemet«.

Faktaboks

Hyppige skader:

  • En slagteundersøgelse fra 2019 af formaver viste, at mere end 10 procent af tilfældigt undersøgte dyr havde fremmedlegemer i netmaven, og at mere end 15 procent af en stikprøve havde læsioner efter fremmedlegemer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.