Maskinstation klar til ny sæson med friskgræsfodring
Ejstrupholm Maskinstation nærmer sig 1.200 læs friskhøstet græs til staldfodring leveret til kunder i første sæson.

Som det ser ud lige nu, kommer vi tæt på 200 høstdage og 1.200 læs frisk græs leveret til kunderne. Vi kører lige så længe i år, som kunderne ønsker det«.

Sådan lyder meldingen fra Thomas Friis, indehaver af Ejstrupholm Maskinstation. Den midtjyske maskinstation var Danmarks første til at udbyde høst og levering af frisk græs til mælkeproducenter som en daglig maskinstationsopgave til sine kunder.

Det har overordnet været en succes, men der har også været udfordringer undervejs. En enkelt kunde er faldet fra, men en anden er kommet til, og ikke alle kunder har haft græs til friskgræshøst alle dage siden starten 25. april. Så der har løbende skullet ændres på ruten, som i perioder har udgjort, hvad der svarer til fuldtidsarbejde for en mand.

Syv dage om ugen

»Det er vist, hvad man må kalde fast arbejde, for der skal hentes græs syv dage om ugen. Det er aftalen med kunderne. Så det har vist sig lidt svært at skaffe folk til lige den opgave«, forklarer Thomas Friis, som derfor selv ofte har bemandet den 200 hk stærke Puma foran friskgræshøsteren, der er valgt i mellemstørrelse for at passe ind i flest mulige stalde.

»Vi kan se, at vi har kapacitet til omkring 2.000 læs om året. Nu ændrer vi på ruten, så kunderne blot skal bo i en radius på 40-45 km fra Ejstrupholm. Er man interesseret i at komme med til næste år, er det faktisk muligt at prøve friskgræsfodring allerede nogle uger i år, hvis sæsonen fortsætter uden dagsfrost«, påpeger han.

Jævne og tætte marker

Som maskinstationsopgave oplever Thomas Friis friskgræshøsten som en ret fleksibel opgave, idet græsset er meget stabilt og ikke tager varme i de første mange timer på grund af den skånsomme høst og håndtering.

Det gør, at der på travle dage, for eksempel når der tages slæt eller snittes majs, er fleksibilitet i opgaven. Det er muligt at høste græsset aftenen før, det skal bruges hos landmanden. Det gælder primært de steder, hvor Thomas Friis ikke også udfodrer græsset.

Spordannelse ved de mange overkørsler af samme mark har Thomas Friis ikke set. Tværtimod.

»Jeg vil sige det på den måde, at jeg kun oplever, at markerne bliver mere jævne. Når vi kommer anden-tredje gang på samme areal, ser vi, at græsset står mere jævnt og tæt. Det ligner en golfbane mange steder«, konstaterer han.

Faktaboks

MaksiGrass:

  • Fodring med frisk græs 180-200 dage årligt, høstet skånsomt med en irsk friskgræshøster med tromlehøster.
  • Introduceret i Danmark af den økologiske mælkeproducent Jørgen S. Madsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.