Mineraler skal sikre, at mine køers sundhed er i top
Optimering frem for standardløsninger må være det rigtige og også bedst i forhold til klimadagsordenen, mener mælkeproducent Erling Bonde.

Erling Bonde har regnet ud, hvad mineraler koster ham pr. ko pr. dag. Tallet er 1,12 kr. lige for tiden til de 600 malkekøer, der hører til ejendommen ved Skjern, og som giver cirka 11.00 kg EKM årligt.

Om det er meget eller lidt, ved han ikke præcist, men han ved, at pengene går til en gårdblanding, som er designet til lige præcis hans køers behov af kvægrådgiverene i Vestjysk og Vilofoss.

»Vi tager mineralanalyser af al vores ensilage, så vi ved, hvad der er i. Og så regner rådgiveren ud, hvilken blanding af mineraler vi skal have blandet, så dyrene får dækket deres behov. Det er vigtigt, at dyrenes behov er dækket, så sundheden er i top, for sunde dyr har mere at stå imod med i forhold til sygdomme«, siger han.

Forskellige jordtyper

Med sin vestjyske sandjord mangler han bl.a. en del magnesium i græsensilagen i forhold til, hvad der er i andre landsdele.

»Jeg skulle bruge alt for meget af en standard mineralblanding, hvis de skulle have nok magnesium«, siger han.

Det ville være spild«, synes han.

»Landmænd bliver målt meget på ikke at overforbruge, og det må også være rigtigt i forhold til klima og miljø ikke at overforbruge kvægmineraler«, siger han.

Han er ikke bange for at betale for meget for mineralerne, når firmaerne sammensætter blandingen. »Der er rigeligt med konkurrence på markedet, og får jeg ikke til den rigtige pris, kan jeg spørge et andet sted«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.