Når vi starter kalvene godt op, er der ingen problemer

Jens Verner Pedersen giver kalvene komælk og trapper trinvist ned, så de kommer godt i gang med kraftfoder.

En masse sødmælk til kalvene giver dem et godt udgangspunkt for at vokse og for at blive gode malkekøer senere. Sådan er erfaringen hos mælkeproducent Jens Verner Pedersen, Hobro, der har en besætning med 200 krydsningskøer.

Kalvene går nogle dage hos køerne, inden de tages fra. På den måde bliver de stabile og gode til at sutte hos koen, så de også kan håndtere mælk fra en suttespand.

»Vi starter med to gange tre liter komælk dagligt. Vi vil hellere have en kalv, der er lidt sulten end en, der levner og står og smadrer med kold mælk. Når de efter nogle dage, og det er lidt individuelt hvor længe, er gode til at sutte, går vi op på 4 liter to gange dagligt«, forklarer han.

Mælkefodringen står på i 8 uger, men de sidste to uger får kalvene 2 liter to gange om dagen, så de æder noget mere kraftfoder. Drikker de for meget mælk i denne periode, æder de ikke kraftfoder nok. Til allersidst får de måske kun en gang om dagen.

»Selv om de kun får en liter, har de oplevelsen af, at de får mælk, og så er der ro, men når de ikke får noget, brøler de og brokker sig«, siger han.

Oplevelsen er, at kalvene kommer godt fra start. De kan få en anelse diarré, men den klares med elektrolytblanding og uden antibiotika.

»Vi har kørt det her system i mange år. Før vi begyndte med det, fik de 3 liter to gange daglig hele vejen igennem, men så kom der mere fokus på, at det betaler sig at give mere mælk, men at de så skal trappes trinvist ned, så de æder mere grovfoder«, forklarer han.

Hvad angår kalvene, der afsættes til en slagtekalveproducent, har han haft den samme aftager i 25 år, som laver Dansk Kalv. Han fører statistik over, hvordan kalvene fra de forskellige leverandører er, og Jens Verner Pedersens ligger normalt i toppen.

Faktaboks

4 vigtige om trinvis nedtrapning af mælk til kalve:

  1. Trinvis nedtrapning: Et forsøg viser, at en strategi, hvor der tildeles en høj mælkemængde (ca. 8 liter/dag) i de første fire uger efterfulgt af fire uger med trinvis nedtrapning, giver en højere optagelse af kraftfoder og en højere tilvækst sammenlignet med en strategi, hvor der tildeles en moderat mælkemængde i hele mælkefodringsperioden.
  2. Kraftfoderoptagelse: Høj mælketildeling med trinvis nedtrapning giver højere optagelse af kraftoder hos kalvene.
  3. Vægt: Høj mælketildeling med trinvis nedtrapning resulterer i højere vægt hos kalvene.
  4. Høj tilvækst: Et studie vist, at 100 gram øget daglig tilvækst i mælkefodringsperioden giver 155 kg ekstra mælk i 1. laktation.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.