Næste gang du inseminerer jersey:Det er snart slut med at aflive kalve

Det kan blive nødvendigt at betale for at komme af med jerseytyrekalve.

Fra 1. januar 2022 er det slut med at aflive jerseykalve, og derfor skal man kun få måneder ind i 2021, før inseminationerne fører til kalve, der kommer i 2022.

Det understreger Jens Smidt, kvægrådgiver ved Sagro.

Der er ikke et marked for afsætning af rene jerseytyrekalve. Skal der findes købere, bliver det nødvendigt med et betydeligt tilskud pr. kalv fra sælgers side (600-800 kr.), som man kender det fra økologien, vurderer han.

»Det er nu, man skal lægge en strategi for, hvad man vil gøre for at minimere tab«, siger han.

Kønssorteret sæd

Nogle jerseyproducenter vil vælge at inseminere med kønssorteret sæd, henholdsvis X-Vik, som giver 90 procent jerseykviekalve og få tyre samt med Y-Vik-kød, som giver flest krydsningstyrekalve, der repræsenterer en vis værdi.

»For mange vil løsningen være at bruge X-Vik sæd til kvier og kødkvægssæd til 60-70 procent af køerne«, siger Jens Smidt.

Det vil i en besætning med 100 årskøer give ca.:

  • 10-12 kvier til salg
  • 5-6 rene jersey tyrekalve
  • 45-50 krydsningskalve til salg

Salg af kvier

En anden mulighed er at satse på salg af kvier, hvilket tidligere har været godt, men trægt på det seneste. Det vil under alle omstændigheder være en sats.

»Produktion af kvier til eksport er en form for løbende opsparing, og nettoresultatet er ofte kun på 3.000-3.500 kr. pr. kvie. Det er en sats, og man skal gøre sig klart, om man har råd til dette«, siger Jens Smidt.

Afsætningen indenlands er noget beskeden, og der vil ikke komme en større efterspørgsel fra besætninger, der ønsker et raceskifte, for jersey er aktuelt lidt presset på mælkeydelsen, påpeger han.

»Det ville egentlig være oplagt for mange at skifte til jersey, idet mange stalde vil være bedre egnet til lidt mindre køer end holstein«.

Få inseminerer med kødkvæg

I dag insemineres 85 procent af alle jerseykvier med kønssorteret sæd, og kun 20 procent anvender kødkvæg til køer. Forsætter dette, skal hver gennemsnits-jerseybesætning sælge ca. 60 kvier til levebrug årligt svarende til skønsmæssigt 10-12.000 stk. i alt.

Faktaboks

5 måder at komme af med jerseytyre på uden aflivning:

  • Opfedning: Kan du selv fede tyrekalve op. Hvad siger din miljøgodkendelse?
  • Forlænget laktation: Det kan give et lille skridt i retningen af færre kælvninger.
  • Kryds med kødkvæg: Krydsninger med kødkvæg øger chancerne for at sælge kalvene til en slagtekalveproducent, men er det et godt valg hos dig?
  • Sælg kalve med tilskud: Brug kønssorteret sæd og betal køber for at tage de få tyrekalve, der måtte blive ud af det. 
  • Eksport af kvier: Markedet svinger, så det er forbundet med økonomisk risiko, men også mulighed for gevinst.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.