Nu vil forskerne bevise, at grovfoder er godt til kalve

Nyt forskningsprojekt skal give slagtekalveproducenterne grundlag for at fodre på en måde, der giver sund vom, god velfærd, billig fodring, lavt klimaaftryk, høj tilvækst og god økonomi.

Når kalve lever af kraftfoderpiller og korn med halm som eneste grovfoder, får de flere skader på vommen og markant flere leverbylder. Det samme hvis de får fuldfoder med lavt strukturindhold.

Sådan lyder det fra seniorforsker Mogens Vestergaard fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet. Han leder et nyt projekt, der skal se på, om der kan opnås en mere bæredygtig produktion med større grovfoderandel.

»Vi mangler viden om og dokumentation for, at der kan opnås en mere bæredygtig produktion ved at ændre fodringen i retning af en større grovfoderandel«, siger han.

Tendensen går imod lidt ældre og tungere slagtedyr. Det, mener han, åbner mulighed for at bruge en større grovfoderandel i rationen, uden at kalvenes tilvækst forringes.

Klimaaftrykket fra produktion af grovfoder er typisk lavere end fra produktion af mere koncentreret foder. Omvendt øges metanproduktionen fra omsætningen af foderet typisk, når der indgår mere grovfoder i rationen. Danske forskningsresultater har vist, at disse effekter stort set kan opveje hinanden.

Derfor forventer forskerne, at mere grovfoder - ikke kun majs, men i høj grad også græs - i foderrationen kan bidrage til at øge produktionens generelle miljømæssige bæredygtighed. Også uden at påvirke klimabelastningen negativt. Afhængigt af udbytteforhold kan det måske endda reducere klimaaftrykket.

Faktaboks

Steen Prebensen, Viborg

  • Årsproduktion: 1.475 kalve til Dansk Kalv, sidste år var 90 pct. godkendt
  • 190 hektar, deraf majs 105 hektar, korn 70 hektar og græs ca. 20 hektar 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.