Ny ’kalvemor’ giver styr på sundheden
Ny generation af tyske Urbans automatiske fodringsanlæg minimerer foderspild og giver meget tidlig alarm ved trivselsproblemer i besætningen.

Tyske Urbans nye generation af automatiske fodringsanlæg til slagtekalve og opdræt snuppede en sølvmedalje på seneste Eurotier-messe for at sætte nye standarder på især styring, overvågning og brugervenlighed med blandt andet touchscreenbetjening og sms-alarmer.

Nu er de første anlæg i drift hos danske slagtekalveproducenter.

Hos Christian Linnet Rasmusen, Balledam ved Kliplev, afløser det et automatisk fodringsanlæg fra sidst i 1990’erne. Han producerer 500 Dansk Kalv om året med en daglig tilvækst på 1.250 gram og en dødelighed på blot to procent.

Skal øge indtjening

Før lå bedriftens forbrug af mælkeerstatning i den høje ende, da alle kalve på hvert hold blev fodret ens, og fordi teknikken i det gamle anlæg gav et vist spild.

Det ’tekniske’ spild er elimineret med temperaturstyring, kontinuerlig pumpning og dobbeltslange med returløb. Og nu vejes kalvene ved indsætning og fodres individuelt efter at nå 70 kg hurtigst muligt, fordi det erfaringsmæssigt er det mest optimale. Også derved spares dyr mælkeerstatning.

»Motivationen til at anskaffe et anlæg som det her er da helt klart, at vi skal tjene penge ved at bruge det. Dels på de tidlige alarmer på sundhedsproblemer, dels på at reducere forbruget af mælkepulver og endelig ved at styre tilvæksten optimalt,« forklarer han.

Farver giver overblik

De avancerede overvågnings- og alarmfunktioner registrerer en lang række ting omkring hver enkelt kalvs forbrug og adfærd og slår alarm ved valgte afvigelser.

Alarmerne kan ses direkte på touchskærmen eller modtages som sms’er.

Grænsefladen er meget visuel og opererer med kurver og grafik i form af ’trafiklysene’ grønt, gult og rødt, så man hurtigt får et præcist overblik og ved, hvad der skal reageres på. Og hvorfor.

»De ’grønne’ kalve drikker og trives, de ’gule’ skal der holdes øje med, mens det er de ’røde’, tiden skal bruges på. På den måde ved man hele tiden, hvad status er, og hvilke kalve der kræver opmærksomhed. Så anlægget hjælper til at gøre hverdagen nemmere og være på forkant med eventuelle problemer i besætningen,« siger Allan Raun, salgs- og serviceansvarlig hos den danske forhandler, Milcotec.

Faktaboks

Urban

  • Et anlæg kan servicere enten fællesbokse eller et antal enkeltbokse
  • Det kan arbejde med både ren mælkeerstatning og ren sødmælk samt kombinationer heraf med tørstofmåling og -justering

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.