Nyt værktøj: Malkerne konkurrerer om at være bedst

Malkeanalyseværktøj fra SAC sætter tal på malkningen af hver eneste ko og kan give konstruktiv feedback til malkerne straks efter hver malkning.

Hos Kühne I/S er holdningen, at når noget skal gøres, kan man lige så godt gøre det ordentligt med det samme og få mest muligt ud af det.

Derfor har bedriften med 530 årskøer nu suppleret sit godt et år gamle 2x20-malkecenter fra SAC med SACs nyudviklede malkeanalyseværktøj Parlour Performance Analyzer for at nå helt i mål med malkningen og mælkekvaliteten. Med et ret stabilt celletal omkring 185.000 er mælkekvaliteten som sådan ikke udfordret.

»Men vi er ikke helt tilfredse med 185.000, så det er noget af det, vi gerne vil blive bedre til, og derfor har vi anskaffet malkeanalyseværktøjet«, forklarer Erik Kühne, den ene af de to brødre, der står for stalden.

Der malkes tre gange i døgnet, og malkearbejdet varetages af i alt otte rumænske malkere fordelt på tre skift. Så et andet motiv med anskaffelsen er at få bedre styr på malkningen, så alle køer altid malkes ens, uanset hvem der malker.

Da ingen af brødrene deltager i malkearbejdet, giver Parlour Performance Analyzer desuden en god føling med malkningen, da data kan tilgås fra smartphone, tablet og computer.

Store variationer

»For malkerne har værktøjet betydet, at de godt selv kan se, at der er noget galt, og at nogle malkere er bedre end andre. Vi har af de mange tal, som værktøjet tilbyder, valgt at fokusere på bimodale malkninger, som ofte skyldes, at malkesættet bliver sat for tidligt eller for sent på. Vi mener, at der kan hentes meget, hvis der er styr på det«, forklarer Erik Kühne.

Konkret arbejdes der på at få tallet ned under 25 procent ved, at malkerne løbende noterer tallet for bimodal malkning på en tavle straks efter hver malkning.

Hen over ugen ses p.t. ret stabile og lave tal for morgen og aftenmalkningerne, mens morgenmalkningen ligger noget højere og ofte over måltallet. Den samme malker kan godt have høje tal om morgenen og lave tal om eftermiddagen og aftenen, så der er flere forskellige indsatsområder at arbejde videre med.

»Vi har indført, at hvis malkerne ligger under 25 procent, så kan de slippe for at pattedyppe og i stedet spraye patterne, og det oplever de som en belønning«, siger han.

Han forventer, at bedriften i de kommende måneder dykker endnu dybere ned i tallene sammen med bedriftens faste mælkekvalitetsrådgiver for at optimere yderligere.

Faktaboks

Fokus: Mælkekvalitet og malkearbejde

  • Malkeanalysevæktøjet fra SAC står ikke alene i arbejdet med at opretholde en ensartet malkning og en høj mælkekvalitet.
  • Seges’ mælkekvalitetsrådgiver Hans Henrik Bentin besøger jævnligt bedriften og har medvirket til oplære malkerne i helt faste rutiner omkring malkningen.
  • Der er en konsekvent politik omkring celletalskøer i ydelseskontrollen. Her foretages en CMT og derefter dyrkning af en prøve, så der kan behandles målrettet, hvis koen er 100 dage eller mindre fra kælvning. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.