RDM går målrettet efter klimakøer

RDM pudser racens grønne profil af og går endnu mere målbevidst efter at få koens klimapåvirkning ned, fremgik det på årsmøde.

RDM-mælkeproducenter og ikke mindst avlerne skal finde de allerbedste dyr frem, når det gælder klimapåvirkning, så de kan øge niveauet i deres besætning. Sådan lyder budskabet fra Lars Iversen, formand for RDM, der holdt årsmøde i sidste uge.

»Forbrugerne er optaget af klimabelastning, og det er en god grund til at arbejde for det. Samtidig hænger klima sammen med fodereffektivitet og sundhed, som også er godt for bedrifternes økonomi, så det giver virkelig mening at arbejde ad den vej«, siger han.

Grøn profil

RDM har i nogle år peget på, at de røde vil være grønne. Forskerne arbejder i disse år meget med fodereffektivitet, som er delvist genetisk betinget. Der arbejdes også på at udvikle et metanindeks, for der er også forskel på, hvor meget metan køer udvikler.

»Så kan vi vælge de dyr til avl, som udleder mindst metan«, siger Lars Iversen.

Lars Iversen peger også på, at man avlsmæssigt ikke ønsker for stor en ko længere.

»Vi ønsker, at koen bibeholder slagtevægten, RDM er jo den malkerace, der slagter bedst, men den skal ikke have så stor en mængde ben og knogler, for det koster at producere«, siger han.

Test flere dyr

Han opfordrer alle RDM-besætninger til at lade deres dyr teste genomisk.

»Det er jo en genvej til at finde de bedste avlsdyr i forhold til de egenskaber, vi går efter«, siger han.

Antallet af kvier, der er testet, er steget markant i de senere år. I 2015 var det cirka 15 procent af kvierne, der blev genomisk testet, hvor det i 2020 var flere end dobbelt så mange, nemlig 33 procent.

»I mange avlsbesætninger testes alle hundyr i dag«, indskyder Lars Iversen.

2020 var i øvrigt det første år, hvor VikingGenetics gennemførte genomisk test på dyr i 12 andre lande. Det foregik ved, at de tog et lille øreklip og sendte til GenoSkan.

»Det er meget positivt, for så er de sammenlignelige med RDM i Norden«, siger han.

Stor eksport

Selv om RDM ikke er så stor en race herhjemme i dag, udgør VikingRed 35 procent af VikingGenetics eksport. Der er nemlig stor interesse for racens gener internationalt, og ambitionerne er store.

»Vores mål er, at eksporten af sæd skal stige med 15 procent, og at sæd til krydsning på hjemmemarkedet også skal stige med 15 procent«, siger Lars Iversen.

Det grønne image har bl.a. været med til, at racen er kommet ind på et helt nyt eksportmarked, New Zealand.

»De har nu RDM med i deres Kiwi-cross. Før var det holstein og jersey, men nu er RDM kommet med i et trekryds, for at dyrene bliver sundere«, siger han.

Eksporten af lavdrægtige kvier af RDM-racen insemineret med kønssorteret sæd er også gået strygende, bl.a. til Østeuropa.

»Det er ikke alle lande, at pasningsniveauet er som i Danmark, og de har fået øjnene op for racens genetiske sundhed«, siger han.

Faktaboks

RDMs ambitioner

  • At forøge NTM med fire enheder om året, at opretholde en stor populationg og holde indavl under gennemsnittet
  • At 50 procent af fødte hundyr får genomisk test, 500 test af kalve i udlandet, flere test af tyre
  • At skylle 2.400 embryoner fra egne VG-dyr og 1.650 ude hos avlerne
  • At 40 procent af insemineringer er med X-VIK i 2024

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.