Sæd fra kødkvæg i stærk fremgang: Forbruget er fordoblet på bare to år
Danske mælkeproducenter inseminerer i stigende grad de ringeste malkekøer med sæd fra kødkvægsracer. Alene i 2017 forventes op mod 90.000 krydsningskalve at blive født.

Det er oftere en tung kødkvægstyr, som leverer sæden, når en dansk malkeko bliver insemineret.

På ganske få år er det blevet en stærk trend at inseminere de ringeste malkekvæg med kødkvæg, så mælkeproducenten kan sælge en kalv med større vækstpotentiale til viderefedning. Alene i 2016 blev der anvendt 186.393 doser kødkvægssæd og det tegner godt for dansk kalveproduktion.

Krydsningskalve mellem kød- og malkekvæg lægger 100 gram ekstra kød på kroppen om dagen i forhold til de renracede malkekvægskalve, og slagteformen er oftest dobbelt så høj.

Slagtekalverådgiver Per Spleth, DLBR Slagtekalve, vurderer, at de mange insemineringer med kødkvæg vil give op mod 90.000 fødte krydsningskalve i år.

MINDRE BEHOV FOR KVIER

At brugen af kødkvægssæd er gået så markant frem, kan især tilskrives mælkeproducenternes fokus på øge køernes holdbarhed og dermed minimere behovet for kvier til indsætning. Det efterlader flere køer, som ikke behøver at føde en malkeracekalv. De føder i stedet en krydsningskalv, som kan sælges til en bedre pris til en slagtekalveproducent.

Hertil kommer, at flere mælkeproducenter har minimeret overskudsproduktionen af kvier, fordi afsætningen til eksport til tider har været en underskudsforretning.

Hos VikingDanmark forventer Rådgivningschef Lisbet Holm, at trenden med at inseminere med kødkvæg fortsætter. Således forventer kvægavlsforeningen at løfte salget til godt 200.000 doser i år.

BLÅKVÆG I FRONT

Dansk Blåkvæg er den altdominerende kødkvægsrace til brug for indkrydsning på malkekvæg, og i 2016 stod der Blåkvæg på 146.472 af de 186.393 anvendte strå med kødkvægssæd.

Derefter følger Charolais med 9.425 strå, hvilket er godt 144 procent flere end i 2014. Samme stigning ses hos Aberdeen Angus, imens Blonde d’Aquataine kan notere en fremgang på 82 procent.

Simmental står med et nogenlunde uændret forbrug, imens Limousine må notere en tilbagegang på cirka 27 procent.

Faktaboks

Kødkvæg haler ind

  • Forbruget af malkeracesæd er faldet med 109.135 strå fra 2014 til 2016. Faldet afværges næsten af fremgangen for kødkvægssæd og det samlede sædforbrug er nogenlunde status quo med et lille fald på 11.470 strå. Der blev total set anvendt 1,4 mio. strå i Danmark i 2016, viser en opgørelse fra VikingDanmark.
  • Fransk fremgang: Hos malkeracerne er det kun den franske malkerace Montbeliarde, som har fremgang i sædsalget.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.