Salmonella-zoner ophæves til januar
Inddelingen af Danmark i rød og grøn salmonellazone er fortid 1. januar. Dansk kvægbrug skal være fri af salmonella i 2020.

Fra 1. januar er det slut med at tage hensyn til grøn eller rød salmonellazone, når dyr skal flyttes eller handles.

Regionaliseringen af Danmark ophæves nemlig som led i en ny bekendtgørelse om bekæmpelse af salmonella.

I følge Seges, KvægNyt, har ordningen ikke nogen betydelig effekt i forhold til at nedbringe forekomsten af salmonella, og den giver kort sagt flere ulemper end fordele.

For at sikre beskyttelsen af niveau 1-besætningerne vil de gældende regler for niveau 2 besætninger efter 1. januar komme til at gælde i hele landet.

Det betyder bl.a., at alle niveau 2 besætninger kommer under offentligt tilsyn, herunder at disse besætninger ikke må sælge dyr til levebrug i Danmark. Heller ikke tyrekalve til opfedning. Eksportmuligheden opretholdes. Fra 1. januar 2020 indebærer det offentlige tilsyn tilmed, at slagtedyr skal særslagtes.

Salmonella-fri i 2020

Den nye bekendtgørelse indeholder også skærpede krav til handlingsplaner i salmonellasmittede besætninger.

For kvægbruget som helhed er målet, at salmonella skal være udryddet i 2020.

I øjeblikket er 93 procent af de mælkeleverende og 98 procent af de ikke-mælkeleverende besætninger i niveau 1.

Faktaboks

Niveau 2

  • Besætninger vil komme under offentligt tilsyn med skærpede krav til handlingsplaner og forbud mod at sælge dyr til levebrug. Eksport er dog stadig en mulighed.
  • Krav om gebyrlagt særslagtning fra 2020.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.