Holger Hedelund Poulsens 190 jerseykøer kvitterer for en ration med ca. 85 procent hjemme- og lokalt dyrket foder med 11.000 kg EKM/årsko.
Samlet set vurderer han, at den store andel hjemmedyrkede foder giver 1.000 kroner ekstra på bundlinjen pr. årsko. Det skyldes, at han kan producere det meste af sine protein- og fedtkilder som hestebønner og vinterraps til samme hektarpris, som det koster at producere korn.
Selvforsyningsgraden øges i øvrigt til høst i år, idet de knuste rapsfrø til den tid vil stamme fra Ejer Møllegårds egne 14 hektar vinterraps. Hidtil er rapsen blevet købt af en nabo.
Andelen kunne i princippet godt øges til 100 procent, vurderer han, men i så fald vil det formentlig koste mælkeydelse, da det ville blive sværere at få køerne til at gå i bedriftens tre DeLaval-malkerobotter uden ’lokkemad’.
Den billigste løsning
For Holger Hedelund Poulsen handler en høj selvforsyningsgrad ikke kun om klima, men også om at beherske hele foderkæden og derved kunne stå på mål for hele sin produktion og samtidig være uafhængig af andre. Desuden er der også, som regnestykket øverst i artiklen viser, et stærkt element af god gammel bondefornuft i at være selvforsynende.
»Det, man kan lave selv, skal man ikke købe af andre, og det er som regel også den billigste løsning«, forklarede han i efteråret 2019 til fagmagasinet KVÆG.
Kommentarer