For smalle: 00ernes stalde lever ikke evigt
Dansk kvægbrug oplevede et byggeboom i starten af 00erne. Men det er ikke alle disse stalde, som kan leve evigt, påpeger byggerådgiver.

Landmænd med stalde fra 00erne gør klogt i at finde målebåndet frem og måle bredden af gangarealerne i staldene. For bredden af gangarealerne har afgørende betydning for, om stalden fortsat kan anvendes til køer og sågar store kvier efter 2034.

I de seneste år har det vist sig, at det langtfra er alle stalde bygget i 00erne, som lever op til Danske Anbefalinger fra 2001, som er afgørende i forhold til staldens fremtid. Det bekymrer byggerådgiver og specialkonsulent Vibeke Fladkjær Nielsen, Seges, Husdyrinnovation.

»Tidligere tænkte vi, at strukturudviklingen går så stærkt, at de mange stalde fra 00erne bliver udfaset. Men virkeligheden er en anden, og flere tror, at staldene kan leve evigt. Men det kan de desværre ikke«, siger hun.

For smalle gangarealer

Ifølge Vibeke Fladkjær Nielsen er det oftest gangarealerne, som ikke er brede nok.

»Vi har desværre set, at fem centimeter gangareal godt kan forsvinde i en byggeproces. Pludselig bliver der behov for plads til noget andet, og så har man skåret på bredden af gangarealet. Men det har desværre en konsekvens for levetiden«, siger Vibeke Fladkjær Nielsen.

Hvis staldens mål lever op til Danske Anbefalinger 2001, har stalden evig levetid på gangarealer og sengebåsenes længde. Men der kommer nogle krav til arealet pr. ko, som kan være svære at overholde uden at skulle reducere i antallet af køer. For jersey er arealkravet 6,6 kvm og for stor race 8,0 kvm. pr. ko.

Et andet krav er én ædeplads til nykælvere. Er der ikke mulighed for at lave et selvstændigt nykælverhold, skal alle køer i stalden have én ædeplads.

Alternativerne er få

Lever stalden ikke op til Danske Anbefalinger fra 2001, kan det være fristende eksempelvis at fylde stalden med kvier eller skifte fra stor til en mindre race.

Der gælder dog også krav til de dyregrupper, man skifter til, påpeger Vibeke Fladkjær Nielsen.

»For smalle gangarealer kan eksempelvis betyde, at man ikke må sætte store kvier ind i stedet for køer. Så kan stalden måske kun bruges til løbekvier eller mindre kvier«, siger hun.

Læs mere om staldenes mål og fremtid i Magasinet Kvæg Special, som udkommer i næste uge.

Faktaboks

Her går det ofte galt:

  • Gangarealerne mellem foderbord og sengerækker er ofte for smalle.
  • For jersey skal gangen bag foderbordet være 3,2-3,6 meter og for stor race 3,4-3,6 meter afhængig af antallet af rækker med sengebåse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.