Succes med sand hos køer skal nu gavne kvierne
Dorte og Lars Hansen er så begejstret for sand som liggemateriale i båsene, at båsene i den nye kviestald også skal være med sand.

Malketid, celletal, dødelighed, ydelse og lemmelidelser.

Alt er påvirket i positiv retning hos Dorte og Lars Hansen, Hobro, efter at de skiftede gamle madrasser ud med sand hos besætningens godt 200 jerseykøer.

De negative effekter er så begrænsede, at parret har valgt, at den nye kombinerede goldko- og kviestald også skal være med sengebåse med sand.

»Vi prøvede det i en lille sektion med kvier, og det virkede så godt, at vi nu gør det til standard i den nye stald,« fortæller Dorte Hansen.

Nem omstilling

Det nordjyske par betegner omstillingen til sand som ganske nem og overkommelig. De fjernede de gamle madrasser og boltede en bagkant af plastik på, så køerne kun skal skræve over 30 centimeter, når de skal op i båsene.

Med til at afgøre beslutningen om sand var dels en Simherd-beregning, som viste, at investeringen på 300.000 kroner (inklusiv sandudlægger til minilæsseren) kunne tjenes hjem på et år med ’normal mælkepris’, dels at der var faste gulve i stalde i forvejen.

Lars Hansen tror ikke, at det bliver et problem med sand i tværkanalen, men han vil gerne ændre til bagskyl.

»Og så håber jeg, at vi når de sidste 100 kg i den målsatte ydelsesfremgang på 500 kg EKM pr. ko i forbindelse med ændringen,« siger han, som har udskiftet det bestående kædetræk på skraberen med snoretræk. Det kan bedre tåle sand og er lettere at skifte.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.