Tjek, om du kan tåle at mangle 20 procent majsudbytte

Majssåningen driller nogle steder, og nogle landmænd risikerer at skulle ud at finde foder nok.

Carsten Clausen Kock, grovfoderkonsulent i Sønderjysk Landboforening, holder vejret og venter med at konkludere. Normalt ville majsen være sået for en god måned siden, men der er stadig majsmarker, der ikke er sået. Det er dog for tidligt at konkludere på, hvordan det går med kvalitet og mængder, mener han.

»Jeg er især spændt på det sent såede og det omsåede, og om fugle også spiser de omsåede marker«, siger han.

Hans råd til mælkeproducenter lige nu er at vurdere foderbeholdningerne og vurdere, om man kan klare at tabe 20 procent af udbyttet i fodermarkerne. Hvis man ikke kan tåle det, skal man overveje, om man selv har korn, man kan tage som helsæd, eller om man evt. kan købe kornarealer og tage som helsæd for at få foder nok.

»Det er heldigvis sjældent at tabe så meget som 20 procent udbytte, og det vil afhænge meget af, hvordan resten af vækstsæsonen forløber, hvad der sker med majsen«, siger han.

Græsset tegner godt

Carsten Clausen Kock har noteret, at det jo går godt med græsset. Udbytterne mangler ikke, men høsten har drillet, og der, hvor man ikke har kunnet bjærge 1. slæt, er det, der skulle være i top på fordøjelighed, blevet til hø.

Han foreslår, at man i den kommende periode tager en snak med foderkonsulenten for at få sammenholdt foderplanen med de lagre, man har, og de forventninger, man kan have til årets grovfoderavl.

Er majsen ikke sået, bør man vælge alternative afgrøder til slæt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.