Tubeventilation sørger for 8.800 liter frisk luft i sekundet

Cow-Welfares nye ventilationsløsning er god til målrettet ventilation ved særlige grupper eller steder i stalden.

Som noget nyt er Cow-Welfare også leveringsdygtig i ventilation med tubeventilation i et design, som firmaet selv har udviklet.

Det er allerede blevet ret populært i udlandet, og nu er det første tubeventilationssystem i Danmark fra Cow-Welfare monteret i en lidt ældre og tæt sønderjysk stald, hvor det sørger for optimalt luftskifte og køling i goldko- og nykælverafdelingen.

»Det er netop her, i de lidt ældre, lave og tætte stalde, at tubeventilation kan have sin berettigelse«, påpeger Rikke Kristensen, dyrlæge og country manager hos Cow-Welfare.

Målrettet ventilation

Da tubeventilation er ret enkelt at montere i et wireophæng, er det let at anbringe dér, hvor der er særligt behov for køling og luftskifte.

Det kan for eksempel være over opsamlingspladsen, langs foderbordet eller over bokse og sengebåserækker, hvor luftskiftet kan være udfordret, eller hvor dyrenes adfærd direkte signalerer et behov for køling. Det kan for eksempel være nedsat ædetid eller hviletid eller særlige steder i stalden, som køerne undgår i varme perioder.

»Vi ved fra udlandet, at man med tubeventilation ret nøje kan styre, hvor køerne vil hvile, og hvor de æder. Hver pose sys på bestilling, også hvad lufthullernes placering angår, så den kan tilpasses det konkrete behov«, forklarer Rikke Kristensen.

Variabel luftmængde

Tubeventilation sikrer en ensartet mængde luft i hele sit dækningsområde.

Det skyldes Cow-Welfares design med en diameter på 110 cm på selve luftposen, som er tilpasset kapaciteten i luftindtaget, hvor der kan trækkes op til 8.800 liter luft ind i sekundet. Luftmængden kan reguleres.

Hvilket er den anden store fordel ved tubeventilation: At det ikke som visse andre ventilationssystemer recirkulerer luften i stalden, men konstant trækker frisk luft ind fra udtaget. Den maksimale poselængde er 74 meter for at sikre en ens og konstant luftmængde i hele længden.

Derved skiftes luften konstant, idet den friske luft så at sige presser den ’gamle’ luft ud af stalden.

»Man skal naturligvis ikke trække våd luft ind i stalden, og derfor er vores luftindtag designet som en slags hætte, som beskytte mod regn. Er luftfugtigheden stadig meget høj, bør ventilationsanlægget slukkes«, siger Rikke Kristensen.

Faktaboks

Cow-Welfare

  • Det Haderslev-baserede firma stiftet af Tommy Wollesen er nok mest kendt for sit grønne fleksible staldinventar, lavet af polymer. Men blandt de øvrige produkter er nu også tubeventilation.
  • Over 90 procent af produktionen eksporteres.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.