Udnyt stordriftsfordelene
Det er positivt, at mælkeproducenterne nu har fået mulighed for at udnytte flere stordriftsfordele, mener økonom.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, ser meget positivt på, at mælkeproducenterne nu har mulighed for at producere mere mælk uden kvotebegrænsninger.

»Mælkeproducenterne har de sidste 30 år været begrænset af kvoteordningen. Jeg tror, der er mange uudnyttede stordriftsfordele, der har været skjult under kvoteregimet,« siger Henning Otte Hansen.

Han ser stordriftsfordele, det vil sige muligheden for at reducere omkostningerne pr. enhed ved at øge produktionen, på en række områder.

»Det gælder typisk for maskiner. Hvis du får et større areal, kan du køre med større maskiner, uden at du nødvendigvis behøver mere medhjælp.

Tilsvarende gælder, at hvis du får flere køer, kan du udnytte malkeanlægget bedre, og hvis du køber en mælketank, der er dobbelt så stor, koster den typisk ikke dobbelt så meget.«

Han ser også stordriftsfordele for branchen.

»Arla kan for eksempel bedre udnytte sin kapacitet med mere mælk, og de vil opnå en bedre forhandlingsposition.«

Han tror heller ikke, at det betyder noget i forhold til den store volumen på markedet, hvis den enkelte landmand udvider sin produktion.

Hvis man har muligheden for at øge produktionen og dermed udnytte nogle stordriftsfordele, er det derfor bare med at komme i gang, mener han.

Det kræver dog altsammen, at man har både lyst og evner til det, og med de store bedrifter gælder det især landmandens ledelsesevner, understreger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.