Varmestress kan koste både mælk og sundhed

Der skal en bred indsats til for at forebygge alvorlige konsekvenser af varmestress.

Varmestress er ikke kun et spørgsmål om at sikre ekstra vand og effektiv ventilation til malkekøer. Også foderkvalitet, yversundhed, vitamin- og mineralbalance, immunforsvar og køernes leje bliver påvirket.

Derfor kræver høje temperaturer og høj luftfugtighed en bred indsats for at forebygge problemer. Allerede ved 22-23 grader kombineret med en luftfugtighed over 80-85 procent begynder højtydende køer med over 30 kg mælk i døgnet samt goldkøer i de sidste en-to uger før kælvning at blive påvirket af begyndende varmestress med utrivelighed, mindsket foderoptag, ydelsesfald og svækket modstandskraft.

Der ses også flere yverbetændelser og en øget kodødelighed i sommerhalvåret. Det skyldes dels svækket modstandskraft hos koen selv, dels øget infektionspres på yveret. Endelig spiller ferieafvikling og høsttravlhed også en rolle.

Øget svedproduktion

Begynd med at tjekke vandforsyningen og køernes leje. Blandt andet er det vigtigt, at køerne har adgang til rigeligt frisk og køligt vand direkte fra malkningen.

Køernes svedproduktion mere end fordobles i varmeperioderne, og den ekstra sved skal strøelsen i køernes leje kunne opsuge. Samtidig gør høje temperaturer og høj luftfugtighed det ekstra vigtigt at have styr på det bakterielle mikroklima i lejet.

Med øget svedproduktion sker også en øget bortførsel af salte, som der så bør tildeles ekstra af. Gerne sammen med ekstra E-vitamin for at styrke immunforsvaret.

Fokus på foder og fodring

Ventilationen skal kunne yde maksimalt, også i vindstille vejr. Overbrusning kan være effektivt ved opsamlingsplads og i eller på vej ind og ud af malkestalden.

Delt fodring med udfodring efter klokken 21 og før klokken 6 kan modvirke såvel faldende foderoptagelse som øget varmedannelse i foderet. Her hjælper syretilsætning også. Energioptagelsen kan øges ved at gøre fuldfoderet mere koncentreret og letfordøjeligt.

Stå- og ventetid bliver en ekstra belastning for varmestressede køer. Del besætningen i mindre hold ved malketid og hold øje med belægningsgraden i årets varmeste måneder. Endelig er faste procedurer og brug af udvalgte målepunkter ekstra vigtige i perioder med varierende bemanding og ekstra pres på mandskab og køer.

Faktaboks

Øget vandbehov

  • Køernes behov for ekstra drikkevand stiger som tommelfingerregel med tre liter for hver grad over 20 grader.
  • Ved 30 grader er vandbehovet derfor 150 liter frisk, køligt og lettilgængeligt vand i døgnet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.