Kvalifikationer vigtigere end kemi

Hvad skal en landmand, der er dygtig til at lave mælk eller grise, med en bestyrelse, der er sammensat ved hjælp af kunstig intelligens. Kan han ikke bare spørge naboen, om han vil være med?

Jo, det kan han godt, og det er sådan, mange gør. Men min påstand er, at man på den måde finder sammen med dem, som man synes er rare og trygge at være sammen med. Landbruget står over for en rivende udvikling, og det er jo altså ikke givet, at det er naboen, der har svaret på, om mælken eller kødet skal produceres ud fra stamceller i tanke, eller hvordan man skal komme i dialog med veganerne.

Kan man få svaret på de spørgsmål med kunstig intelligens?

Man kan få nogle mennesker ind i sin bestyrelse, som kan stille nogle andre spørgsmål og lede virksomheden i den rigtige retning. Ved at blive tvunget til at forholde sig til andres spørgsmål bliver man selv afklaret. Landmænd stiller sjældent spørgsmål til hinanden, fordi de mener at kende svarene på forhånd. Hvorfor så spørge, tænker mange.

Er det overvurderet, at der også skal være tale om god kemi i en bestyrelse?

Ja, det kan man godt sige. Man skal i hvert fald ikke lade det være altafgørende. Selvfølgelig dur det ikke, hvis man ikke kan holde ud at sidde ved det samme bord, eller man er introvert, og så får en bestyrelse med fem ekstroverte, der blæser en bagover. Men hvis man skal vælge mellem, om det skal være smooth, eller man godt må blive sur, så vælg det sidste. Det giver udfordring og forvandling. Men en del af den kunstige intelligens er også, at vi får opbygget en rating af folk, så man også kan se lidt mere om de personlige egenskaber. Men der er vi ikke endnu.

Hvad er der galt med den måde, som landmænd tænker på?

Landmænd er utroligt gode til at organisere sig og har skabt nogle fantastiske andelsselskaber. Men fremtiden kommer til at byde på nogle andre udfordringer til den enkelte landmand. I løbet af de næste få år skal tre tusinde landbrug generationsskiftes. En del af dem vil ende i en eller anden form for selskab, som stiller nye krav til organisering og transparens. Og så er der udfordringerne med bæredygtighed og klima, som den enkelte landmand heller ikke bare kan overlade til andre.

Kan du forstå, hvis nogen synes, det her er lidt for mærkeligt og avanceret?

Danmark er jo jantelovens land, og mange skal bare ikke nyde noget af at stå frem og sige, at de har kvalifikationer inden for f.eks markedsføring eller international afsætning. Landmænd har også svært ved at sige, at de søger nogen til en bestyrelse. Det er lidt som at skulle sige ud i det åbne, at man gerne vil have en kæreste eller en ven. Men både i landbruget og i hele agrosektoren sidder der kvalificerede mennesker, som bare burde springe ud i det. Der er brug for alt det, de kan.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle