Lækket papir om landbrugsstøtten efter 2013 bekymrer L&F

EU-Kommissionen overvejer en mere retfærdig fordeling af landbrugsstøtten og en ny model for direkte støtte efter 2013.

Landbrugsstøtten skal fremover fordeles mere retfærdigt mellem EUs medlemslande og støtten skal være grønnere.

Det fremgår af et lækket notat om landbrugspolitikken efter 2013 (CAP 2013) fra landbrugskommissær Dacian Ciolos og EU-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug.

I udkastet afsløres det sort på hvidt, hvilke ændringer af den nuværende, fælles landbrugspolitik, den rumænske landbrugskommissær har på tegnebrættet.

Ikke "flat rate"

Kommissionen sætter ikke beløb på, hvor mange støttekroner, der skal omfordeles i EU, men det fremgår, at der ikke er planer om et "flat rate" system med ens støtte pr. hektar.

Dertil er de økonomiske og naturgivne betingelser, som Europas landmænd lever under, for forskellige, fremgår det. Og det bør undgås, at lande og regioner udsættes for dramatiske ændringer med vidtrækkende økonomiske konsekvenser. En mulig ny fordeling er derfor et system, som på forhånd begrænser både gevinst og tab for enkelte medlemslande, hedder det i udkastet.

Basisbeløb plus tillæg

Et andet centralt element i det lækkede udkast er et redesign af den direkte støtte.

I stedet for den nuværende enkeltbetaling, skal den direkte støtte i fremtiden bestå af et basisbeløb i indkomststøtte, som vil blive toppet op med tillæg for miljøtiltag, som f.eks. miljøbrak, efterafgrøder, økologi.

Desuden overvejer kommissionen igen at indføre et loft over landbrugsstøtten til store landbrug. Denne gang er forslaget gjort mere spiseligt for lande som Tyskland og de østtyske kollektivbrug med en formulering om, at ordningen kan udformes, så den tager hensyn til store bedrifter med stor beskæftigelseseffekt.

"Bekymrende retning"

I Landbrug & Fødevarer vurderer kontorchef Niels Lindberg Madsen, at det lækkede kommissionspapir endnu rummer så mange ubesvarede spørgsmål, at det er vanskeligt at vurdere konsekvenserne for dansk landbrug.

"Derfor kan udfaldet spænde fra at holde skindet på næsen til noget ganske alvorligt!"

Niels Lindberg betegner dog sammenfattende retningen i det lækkede papir som bekymrende.

Det store spørgsmål for dansk landbrug vil være, hvilken model for udjævning af landbrugsstøtten, det ender med. Men også tanken om at indføre loft over støtten er uønsket i Landbrug & Fødevarer. Det bliver ikke bedre af, at forslaget kan være klappet af med Tyskland.

"Det gør det bare ekstra bekymrende. Men forslaget vil dog fortsat være kontroversielt i mange lande," vurderer Niels Lindberg.

Det lækkede udkast fra Kommissionen er i intern høring og kan derfor blive ændret.

17. november offentliggør Kommissionen sit endelige forslag til landbrugspolitikken efter 2013.

christensen@landbrugsavisen.dk

Læs mere

side 11

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle