Løft ploven for fortidens skyld

Under Torben Ipsens mark har der ligget en boplads og formodentlig et tempel. Når skattene dukker op, imponerer de alle med hang til historie.

Tre gravhøje hæver sig op på Torben Ipsens marker på jernalderbopladsen Sorte Muld på Bornholm. Jorden under og omkring dem gemmer på værdifulde skatte fra både bronze- og jernalderen. Alene på Sorte Muld er der registreret næsten 20.000 oldtidsfund.

"Jeg er utrolig glad for at have gravhøjene, og alle fundene vidner om, at der har boet mægtige mennesker på vores grund," siger Torben Ipsen.

Derfor forsøger han at skåne jorden så meget som muligt ved ikke at pløje så dybt og undgå at bruge store maskiner.

"Det havde været nemmere, hvis højene ikke var her. Men jorden har stor betydning for familien, så det har ingen betydning, at vi er lidt mere forsigtige. Vi har et ansvar for at bevare så meget som muligt," siger Torben Ipsen.

Skattene skal blive i jorden

Mere end halvdelen af alle fortidsminder i Danmark ligger begravet i dyrkede marker. Dyb jordbehandling som f.eks. reolpløjning og grubning ødelægger fortidsminderne. Derfor opfordrer Kulturarvsstyrelsen landmænd til at løfte ploven og bevare skattene i jorden.

"Fundene er vores fælles historie, og som vi ser på bl.a. Bornholm, kan landmanden fortsat have et højt udbytte uden langsomt at destruere fortidsminderne," siger Ole Winther, som er kontorchef i Kulturarvsstyrelsen.

Samarbejdet mellem Dansk Landbrug og Kulturarvsstyrelsen er blevet intensiveret de senere år.

"Det er en stor opgave at bevare den skjulte kulturarv samtidig med, at landbruget skal fungere i dagligdagen. Vi er glade for, når landbruget hjælper os med at løfte opgaven,"

Største fund siden guldhornene

Turisterne står ofte og tager billeder af gravhøjene på Sorte Muld. Området er legendarisk, fordi nogle af de største arkæologiske skatte er fundet her. Amatørarkæologen Klaus Thorsen på 42 år har lavet udgravninger i Sorte Mulds jord i 25 år. I 2001 fandt han en borgmesterkæde, som er det største fund i Danmark siden guldhornene. Kæden bliver udstillet på Nationalmuseet.

"Jeg har fundet 800 romerske mønter, og i alt har jeg gjort 10.000 fund af værdi. Men det er slet ikke slut endnu. Der har formodentlig ligget et tempel på Torben Ipsens mark," fortæller Klaus Thorsen. Hvor megen værdi, fortidens skatte har haft gennem årene, vil hverken Torben Ipsen eller Klaus Thorsen ud med.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle