Lad fornuften råde om efterafgrøder

Af Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Det våde efterår har nok engang demonstreret, præcis hvor skæve og urimelige reglerne om efterafgrøder er.

Vi hører om mange problemer med etableringen. Billeder fra markerne viser med al tydelighed, at det ganske simpelt er utopi at forvente, at efterafgrøderne skulle være på plads for flere uger siden.

Vi er lykkedes med at få lappet på reglerne i den nye gødskningslov, så landmanden ikke kan få sanktioner i forhold til krydsoverensstemmelse eller bødestraf, hvis han har gjort, hvad han kunne for at etablere efterafgrøderne til tiden. Det ændrer dog ikke det grundlæggende problem, at man vil styre landbruget efter en kalender og ikke bygger den fleksibilitet ind i reglerne, som alle, der kender faget i praksis, ved er helt nødvendig.

Man kan stadig få fratrukket kvælstofkvote i det næste produktionsår og dermed få sine produktionsmuligheder låst, hvis fristerne ikke overholdes. Skal man etablere MFO-efterafgrøder, så kan det koste i den grønne støtte.

Jeg forstår til fulde den frustration og bekymring, som landmænd oplever, når de energisk forsøger at overholde reglerne og trods det risikerer at få sanktioner.

Vi har taget kontakt til fødevareminister Mogens Jensen (S) og opfordret til, at han reviderer reglerne, så fornuft og fleksibilitet kommer til at råde i stedet for bevidstløst datotyranni.

Enhver, der har været rundt i landet de seneste uger, kan i hvert fald bekræfte, at det ikke er den rigtige måde at regulere erhvervet på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle