Landbrug er bedre end en golfkølle i hånden

"Jeg stresser af på traktoren," siger Henrik Grønbech, der driver 47 hektar og har ammekøer ved siden af sit job som projektchef i et entreprenørfirma.

Nogle dage i foråret står Henrik Grønbech op, når det bliver lyst. Hvis vejret er passende, kan han lige nå at sprøjte en mark eller to, før han kører på arbejde i Silkeborg.

"Det er jo godt at sprøjte om morgenen, hvor der ikke er for megen vind, og planterne er fugtige. Så har man også allerede nået noget!"

Tilbage til landbruget

Henrik Grønbech er 62 år, uddannet bygningskonstruktør, og tjener sin løn som projektchef for entreprenørfirmaet Hoffmann. Han står i spidsen for en større renovering af et boligkvarter i Silkeborg.

Men han er oprindelig bondedreng - rundet af mulden på Bornholm - og i fritiden vender han med stor energi tilbage til landbruget på den gård, som han og hans kone Birthe købte i 1998 i Marcusminde mellem Hinnerup og Hammel. Her var fra starten 18 hektar god lerjord, men en ejendom blev købt til i 2004, og med en forpagtning driver de nu 47 hektar med konventionel planteavl med hvede, vinterbyg, vinterraps, vårbyg samt græs til foder.

"Det bedste, jeg ved, er at komme ud i foråret og mærke, at nu kan jorden bære - så kører vi."

Husdyrholdet består af en Hereford-besætning, som tidligere var på 15-16 moderdyr, men som nu er droslet ned til otte-ni moderdyr plus afkom. Slagtedyrene sælges til en fast kreds af kunder.

I løbet af de 11 år er der ikke alene købt jord til, der er også bygget en ny løsdriftsstald, og resten af ejendommen er bygget totalt om. At være bygningskonstruktør har jo også sine fordele for en landmand.

Gør alt selv - næsten

"Jeg har det godt med mig selv i landbruget. Det fandt jeg ud af, da vi havde et mindre sted, før vi købte gården her," siger Henrik Grønbech, der var væk fra erhvervet i cirka 20 år.

"Nogle mennesker spiller golf, men jeg driver landbrug. Jeg kan simpelthen godt li' arbejdet med maskinerne og afgrøderne. Det er min måde at stresse af på."

Henrik Grønbech springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Bortset fra halmhåndtering og slæt af græs til ensilage, gør han alt markarbejdet selv - med bistand fra sin kone Birthe, der passer dyrene og kører traktor, når der er behov. Han er medlem af LandboMidtØst og får en del af sine faglige input fra erfagruppen med deltidskolleger, som typisk mødes fredag eftermiddag hos en af deltagerne.

"Det sidste, jeg har købt, er en John Deere mejetærsker, der naturligvis hverken er ny eller den største model," siger Henrik Grønbech.

Han får sædvanligvis placeret sin sommerferie fra Hoffmann i høsttiden. Bortset fra foderkorn til køerne bliver afgrøderne solgt, det meste direkte i høst. Spekulation i korn har ejeren ikke tiltro til som en givtig indtægtskilde.

"Jeg kan lagre cirka 70 ton korn, og jeg gemte netop cirka 70 ton fra sidste høst. Men jeg kunne lige så godt have solgt det i høst. Jeg tjente ikke på at gemme det," lyder slutningen på den historie.

Det skal fungere

"Jeg er rimeligt godt med, hvad angår maskiner. Nogle vil sikkert sige, at jeg har overmekaniseret," siger deltidslandmanden og erkender blankt, at han finder glæde ved at køre med gode og velfungerende maskiner.

"Men det skyldes også hensynet til tiden. Når man driver landbrug på vores måde, skal tingene fungere, så vi kan være effektive i den tid, vi har til det, " siger han.

Trods en rigeligt stor maskinkonto er der dog ingen tvivl om målsætningen for det hele: Landbruget sker med overskud for øje.

"Det skal være seriøst, og det skal give overskud. Jeg vil ikke dække et eventuelt underskud ind med min løn, og derfor har landbruget sit eget resultat," siger Henrik Grønbech.

Han kunne sagtens se sig selv som landmand på fuld tid, og når han ikke tager springet, skyldes det dåbsattesten. Det er for sent nu, erkender han. Men så længe fysikken er i orden, fortsætter han som landmand, og som pensionist kan det jo blive uden lønarbejde.

"Jeg fortsætter i firmaet til jeg er 65. Så må vi se, hvad der sker derfra," lyder planen for den nærmeste fremtid.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle