Landbrug & Fødevarer i ambitiøst samarbejde om biomasse

Nyt samarbejde om biomasse skal generere omsætning for 50 mia. kr.

Landbrug & Fødevarer indgår nu i et samarbejde, der skal sikre udvikling af 3.-generations biomasse.

Sammen med DONG Energy, der er førende på 2. generations biobrændstof, og verdens største enzymvirksomheder, Novozymes og Haldor Topsøe, har de stiftet organisationen Renew Europe, der skal arbejde for at skabe rammerne for en ny milliardindustri.

Ved 3.-generations teknologi forstås, at biomassen ikke blot bliver til energi, men også andre stoffer, ikke mindst biomaterialer, der kan erstatte oliebaserede råstoffer.

"Målet er at udvikle 3.-generations biomasse. Vi tror på, at det rummer et markedspotentiale på over 50 mia. kr. om året og kan skabe mere end 10.000 danske arbejdspladser," siger direktør Claus Søgaard-Richter, Landbrug & Fødevarer.

Han vurderer, det kan øge behovet for biomasse med 10 mio. ton.

Nye biomasseprodukter

Renew Europe skal ifølge aftalen mellem virksomhederne lede dansk forskning og teknologi frem til at blive førende på udnyttelse af biomasse til endnu flere formål.

I dag leverer landbruget biomasse til energiformål. Ifølge Claus Søgaard-Richter vil man gerne udnytte endnu flere stoffer i biomassen. Det kan for eksempel være sukker, protein og lignin. Et af de produkter, det ventes man kan få ud af biomasse er acrylsyre, der bruges i plasticmaterialer og maling.

Mulighederne tegner lovende. En anden af aktørerne bag Renew Europe, DONG Energy, peger på, at de allerede ejer verdens første 2.-generations bioethanolanlæg, Inbicon, i Kalundborg.

"Vores udgangspunkt for at bringe udnyttelsen af biomasse til tredje generation, hvor biomassen bringes endnu højere op i værdikæden, er rigtig stærk," siger udviklingsdirektør Charles Nielsen, der også bliver formand for Renew Europes bestyrelse.

Danmark testland

I første omgang er ambitionen at styrke Danmarks rolle som grønt testland ved at udbygge en række anlæg, som kan blive testanlæg for danske og udenlandske virksomheder inden for bioraffinering. Her er det en fordel, at teknologierne bag bioraffinering er uhyre svær at kopiere, og det gør en international førerposition endnu mere interessant.

Staten til lommerne

Nogle af virksomhederne bag Renew Europe putter penge i materialedelen på biomasseområdet, mens andre investerer i forskning. Der er dog lagt op til, at staten også skal på banen.

"Vi foreslår, at vi skal have et nationalt forskningsprogram på inden for jordbrug bioraffinaderi og -materialer i størrelsesordenen 300 mio. kr.," siger Claus Søgaard-Richter.

Derudover forventes det, at staten bidrager med 200 mio. kr. til demonstrationsaktiviteter.

Virksomhederne bag Renew Europe har haft kontakt til staten og venter, at det tænkes ind, næste gang midlerne fordeles.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle