Landbruget får uvurderlig hjælp af jægerne i kamp mod afrikansk svinepest

Den alvorlige sygdom rykker igen nærmere. L&F samarbejder blandt andet med Danmarks Jægerforbund for at undgå, at smitten når landet.

Afrikansk svinepest er nærmere Tyskland og dermed Danmark end nogensinde før. I slutningen af marts blev der fundet et dødt inficeret vildsvin kun 10 kilometer inde på den polske side af grænsen. I alt blev der i marts fundet 209 inficerede dyr i det vestlige Polen. Udviklingen understreger behovet for, at alle midler tages i brug for at holde sygdommen væk fra Danmark.

»Konsekvenserne ved et udbrud i Danmark er enorme for landmænd, virksomheder og samfundsøkonomien. Derfor er indsatsen for at holde svinepesten stangen en af de allervigtigste i disse år, og vi bruger rigtigt mange ressourcer på arbejdet,« siger Jens Munk Ebbesen, områdedirektør for fødevare- og veterinære forhold i L&F.

Jægere og landmænd

Helt afgørende er stærke samarbejder, og blandt de vigtigste er et særdeles godt et af slagsen med Danmarks Jægerforbund.

Færre vildsvin reducerer oplagt risikoen for smittespredning, og jagt har medvirket til at holde bestanden af nede i Sønderjylland.

»Jægerne er vigtige samarbejdspartnere, og vi har haft en meget fin dialog og fået en stor hjælp. Vi udvikler nu samarbejdet med udgivelse af et temamagasin om svinepest målrettet jægere. Det er kommet ud med jægerforbundets magasin, og læserne af LandbrugsAvisen får det i denne uge,« siger Jens Munk Ebbesen.

Også i ledelsen af Danmarks Jægerforbund er der tilfredshed med samarbejdet. Det fortæller formand Claus Lind Christensen.

»Det er positivt, at jeg har plads i den velfungerende task force, der er nedsat. Jeg får alle de nødvendige oplysninger, så jeg ved, hvad der er op og ned, og vi har en god dialog, som bygger på gensidig tillid. Vi taler godt sammen ud fra hvert vores udgangspunkt. Det kan jeg kun være tilfreds med,« siger Claus Lind Christensen.

Ren nødvendighed

Forbundet har valgt at hjælpe landbruget og fødevarebranchen af ”ren nødvendighed”, som formanden udtrykker det. At reducere bestanden af vildsvin er ellers i strid med de erklærede målsætninger.

»Situationen er jo paradoksal, da vores organisation som udgangspunkt ønsker vildsvin i Danmark. Vi må bare konstatere, at som situationen er, så er det ikke nu, men på sigt, at den ambition skal være en realitet. Konsekvenserne er simpelthen for store, hvis svinepesten kommer til Danmark. Det er der enighed om i vores bestyrelse, hvor vi med jævne mellemrum har en faglig-politisk drøftelse af situationen,« siger Claus Lind Christensen.

Hegnets store betydning

I slutningen af 2019 stod vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse færdigt. Det er et andet vigtigt element blandt de mange tiltag, som L&F – alene og i samarbejde med myndigheder og andre organisationer – gør mod sygdommen. Hegnet er blandt andet finansieret af 30 mio. kr. af landmændenes egne penge.

»Hegnet er af stor betydning for at hindre smittespredning. Der har tidligere været en del negativ stemning omkring det fra tysk side, men nu har også delstaten Brandenburg valgt at investere i en løsning med mobilt hegn, som kan stilles op mod den polske grænse. Så der er i hvert fald en erkendelse af, at hegn har effekt,« siger Jens Munk Ebbesen, som påpeger, at det er kombinationen af mennesker, madrester og vildsvin, der er farlig.

Vask under corona

En af de tunge indsatser handler selvfølgelig om vask og desinficering ved grænsen af alle biler, der transporterer grise. Det er et stort setup, som det på trods af coronakrise er lykkedes at holde i gang, så der ikke er slækket på sikkerheden.

»I forhold til udenlandske chauffører gennemføres en større informationsindsats. Chaufførerne bliver på rastepladser og andre steder, hvor de ofte færdes, konfronteret med skilte og plakater, som på relevante sprog fortæller om svinepest, og hvad man kan gøre for at modvirke sygdommen. Det er blandt andet at sørge for, at alle madrester kommer i skraldespanden. Det samme budskab leveres via sociale medier til chaufførerne. Tilsvarende informationsindsats er gjort i forhold til udenlandske medarbejdere i landbruget,« fortæller Jens Munk Ebbesen.

Faktaboks

Snifferhunde og sociale medier

  1. Samarbejde: I samarbejde med Fødevarestyrelsen arbejder L&F på flere nye tiltag. 
  2. Lufthavne: De tæller indsats i lufthavne med informationsmaterialer og ”tro og love-erklæringer,” som flypassagerer udfylder, når de skal ind i EU. Snifferhunde, der kan opspore madvarer, som ikke skal ind i Danmark, er en anden mulighed. 
  3. Sociale medier: De kommende måneder begynder kampagner på sociale medier rettet mod chauffører, jægere, landmænd og andre målgrupper.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle