Landbruget kan levere løsningen på klimakrisen

Hvis landmænd verden over ændrer deres produktionssystemer, kan de være med til at redde verden ud af klimakrisen på under fem år.

Af Ulla Brink Hansen, cand.scient. Agricultural development.

Det kan man læse om i en artikel skrevet af Jack Kittredge, politisk direktør for NOFA (Northeast Organic Farming Association/Massachusetts) under titlen: ’Soil Carbon Restoration: Can Biology Do the Job?’

Artiklen beskriver, hvordan vi ved ændring af dyrkningssystemer og -teknikker i landbruget, så der sker en opbygning af humus, kan tilbageføre den overskydende CO2 i atmosfæren til jorden, hvor den kommer fra. Artiklen indeholder beregninger og henvisninger til den relaterede forskning.

I læserindlægget leverer jeg et sammenkog til dem, der ikke har lyst til at læse hele den faglige artikel. Løsningen fritager os ikke fra at skulle nedbringe udledningen af CO2, men den kommer med konkrete forslag til, hvordan vi trækker CO2 ud af atmosfæren og binder den i jorden.

Processerne er kendt af de fleste landmænd: Jorden er levende og fyldt med en stor diversitet af mikroorganismer. Alle disse væsner lever af organisk materiale, der dannes i form af planter ved fotosyntese, hvor planterne trækker CO2 ud af luften og laver det om til levende plantemateriale. Mikroorganismerne nedbryder det organiske materiale fra døde planter og dyr og frigør det igen til planterne. Der foregår desuden et vigtigt symbiotisk samspil med udveksling af næringsstoffer imellem planter og mikroorganismer. Under naturlige forhold sker der en opbygning af organisk materiale og en stabil lagring af carbon i jorden i form af humus.

Hvor hurtigt kan jorden lagre carbon?

I artiklen er en beregning, der viser, hvad der kunne opnås, hvis alle landmænd skiftede til dyrkningssystemer, der opbygger humus i jorden. Forskerne har brugt tal fra forsøg med forskellige dyrkningsformer og permanente græsningsarealer. De har brugt tal for den gennemsnitlige mængde carbon lagret pr. hektar/pr. år ved de forskellige dyrkningsformer og på permanente græsningsarealer og ganget op med de samlede arealer på verdensplan brugt til henholdsvis afgræsning og afgrøder.

De kommer derved frem til, at der ville kunne bindes i alt 23,7 Gt carbon pr. år. Det betyder, at landbruget alene kunne reducere atmosfærens indhold af CO2 med de ønskede 106,25 Gt på mindre end 5 år.

Dyrkningssystemer, der opbygger humus i jorden:

• Pløjefri dyrkning. Pløjning slipper CO2en ud i atmosfæren hurtigere, end det opbygges.

• Permanent plantedække. Brug af dækafgrøder, grøngødning, mellem-og efterafgrøder. Planterne tilfører carbon til jorden og forhindrer CO2en i at slippe væk.

• Tilførsel af store mængder organisk materiale i kombination med en sund mikroflora. Denne underbygges bedst ved en stor diversitet af planter.

• Permanente græsningsarealer og holistisk afgræsning er særlig effektiv til at lagre CO2.

• Flerårige afgrøder, træer og buske. Systemer med permanente kulturer/permakultur.

• Undgå kunstgødning, specielt N og P, der reducerer eller helt forhindrer jordens lagring af carbon.

• Undgå pesticider, der dræber en stor del af mikroorganismerne, der er nødvendige til opbygning af organisk materiale og humus i jorden.

Du kan finde artiklen

fra NOFA her: https://www.nofamass.org/content/soil-carbon-restoration-can-biology-do-job.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle