Landbruget skal være en moderne virksomhed

Christian Danneskiold Lassen er i gang med at gendanne en højmose på sin grund. Han ser naturforbedringer som en naturlig del i det at drive en moderne virksomhed.

Godsejer Christian Danneskiold Lassen er ude at gå med sine to hunde. Det regner i dag og gummistøvlerne synker godt ned, mens han besigtiger det område, han sammen med Naturstyrelsen og Næstved Kommune er i gang med at gendanne til højmose. Rundt om står der kun nogle få egnskarakteristiske egetræer tilbage, som man ikke har nænnet at fælde. Birketræerne er til gengæld for længst fældet for at gøre vækstforholdene for spagnum optimale.

På Holmegaard Gods bliver der hele tiden arbejdet med at forbedre naturen, samtidig med at der forsøger at drives en positiv forretning. Det er en af grundene til, han 10. oktober blev kåret til Årets Miljølandmand af Videncentret for Landbrug.

For ham er kåringen ikke vigtig. Han ser det som et privilegium og en ejerforpligtigelse, at forbedre naturen på sin ejendom. Han er ikke miljø-fanatiker, men driver sit landbrug som enhver anden moderne virksomhed.

Ligesom andre virksomheder

»Jeg holder meget af min ejendom, og jeg synes det er sjovt og vigtigt at passe på den. Jeg har en kæmpe glæde i at køre ud og ser et sted, hvor der ikke tidligere var agerhøns og harer, hvor der nu jævnligt kan ses begge dele,« siger Christian Danneskiold Lassen.

Godsejeren ser også et større perspektiv end hans egen fornøjelse i at gøre noget for naturen. Landbruget er en moderne virksomhed, og derfor er man nødt til at tænke bæredygtighed ind i sin drift. På den måde ser han ingen forskel på landbrug og andre virksomheder.

»Jeg er ikke miljøfanatiker, men prøver at være ansvarlig med de områder, jeg forvalter, så jeg giver det videre i mindst lige så godt, som da jeg erhvervede det. Det handler om at have en tidssvarende tankegang, hvis jeg vil drive den her virksomhed. Det er ikke spor anderledes, end det andre virksomheder må tage stilling til. Men der skal selvfølgelig tjenes penge på det, ellers stopper det hele,« siger Christian Danneskiold Lassen.

Senest har han gensnoet en del af Tryggevælde Å, og det samme skal nu forsøges med Jydebækken og Susåen inden for den nærmeste fremtid. Gensnoningerne og højmoseprojektet er finansieret gennem nationale- og EU-midler.

Nødvendigt med bedre vilkår

Christian Danneskiold Lassen er klar over, han er begunstiget af at eje så store områder, der giver ham mulighed for at forbedre naturen. Men han mener også, nogle landmænd kan gøre mere for naturen.

»Hvis landmænd kunne se mulighederne i det og se, at der var en belønning for det, så tror jeg, at selv små og mindre egnede ejendomme kan motiveres til at forbedre naturen og miljøet,« siger han.

Men det kræver bedre rammevilkår. Ligesom landmanden afsætter sine varer til hele verden, burde han også kunne dyrke sin jord på samme konkurrencevilkår som landmænd i andre lande. Det ville også gavne hele verdens fødevareproduktion. Hvis han samtidig blev belønnet i langt højere grad for sine grønne initiativer, og de blev vurderet individuelt, ville det motivere langt flere til at udføre naturforbedrende projekter, mener han.

Men han kommer ikke selv til at se sit nyeste projekt blive færdigt. Den nye højmose vil tidligst stå færdig om 50 år. Til den tid vil det være et mosvælde på mos, men det generer ham ikke, at det ikke bliver i hans levetid.

»Jeg ser gradvist, naturtilstanden forbedres, så jeg følger med i det, jeg engang giver videre,« siger Christian Danneskiold Lassen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle